Građeni su da bi štitili plemstvo i pokazali raskoš porodica, a danas svedoče o bogatoj istoriji i prošlim vremenima. Najlepši dvorci na svetu deluju kao da su iz precrtani direktno iz bajki, a pročitajte koji su se našli na našoj listi.

Dvorac Šambor (Chateau de Chambord), Francuska

chambord_zamak
Sa prepoznatljivom francuskom renesansnom arhitekturom, ova rezidencija plemstva je možda i najpoznatiji zamak na svetu. Služio je kao lovački francuskog plemstva u 16. veku.

Edinburški zamak, Škotska

zamak_edinburg
Smešten na vrhu stene, poznato škotsko utvrđenje izdržalo je 26 opsada u toku svoje istorije duge 1 100 godina.

Himeji zamak, Japan

himeji_zamak
Ovo zdanje iz ere feudalizma se naziva još i Shirasagijo, što znači Bela čaplja, zato što se smatralo da predstavlja pticu koja poleće.

Hohensalzburg zamak, Austrija

hohensalzburg_zamak
Austrijski prinčevi su živeli u ovom planinskom zamku još od 1077. godine, a u toku sledećih 500 godina širili su njegove predivne zidine. Danas turisti mogu pešačiti do vrha ili do njega stići žičarom.

Zamak Kronborg, Danska

kronborg_zamak
Renesansni dvorac Kronborg smeštene je na najužem delu između Danske i Švedske, jedan od najlepših dvoraca Skandinavije, čije se ime nalazi i na listi svetske bastine, a osim po lepoti, poznat je i kao mesto radnje Šekspirovog Hamleta.

Kremlj, Rusija

kremlj
Kremlj u doslovnom prevodu znači tvrđava unutar grada, a tokom vremena postala je simbol Moskve i cele Rusije. Kameni zidovi okružuju pet ogromnih palata i četiri katedrale, što ga čini jednim od najimpreisvnijih zdanja na svetu.

Dvorac Mon Sen Mišel (Mont Saint Michel), Francuska

mont_saint_michel_zamak
Za ovaj zamak koji izgleda upravo kao iz bajke, veruje se da je Bog pomogao njegovu izgradnju. Lokalno stanovništvo pre je moglo samo da dođe do zamka za vreme oseke, ali turisti danas mogu koristiti izgrađeni most.

Dvorac Nojšvanštajn (Neuschwanstein), Nemačka

neuschwanstein_zamak
Ludvig II dao je da se izgradi ovaj zamak nakon što je izgubio suverenitet. Kasnije je zaradio i nadimak Kraljj iz bajke, što se uklapa u romantičnu arhitekturu ovog velelepnog zamka. Osim toga, upravo ovaj zamak poslužio je kao inspiracija za zamak iz Diznijeve Uspavane lepotice, te se nemojte čuditi ako vam je poznat odnekle.

Vindzor zamak, Engleska

zamak_vindzor
Ovo je najstariji i najveći nastanjeni zamak koji je od 1121. godine služio kao dom engleskoj kraljevskoj porodici. Danas služi kao omiljena vikendica Kraljici Elizabeti II.

Citadela u Kairu, Egipat

kairo_citadela

Muslimanska tvrđava bila je dom vladarima Egipta više od 700 godina, a danas su samo neki delovi otvoreni za turiste – tri džamije i nekoliko palata.