среда, 18. јануар 2017.

13 ČINJENICA KOJE NISTE ZNALI O MREŽI YOUTUBE

1. Osnivači sajta YouTube su Chad Hurley, Steven Chen i Jawed Karim, bivši radnici kompanije PayPal. Domen su registrovali u februaru 2005. a sajt je krenuo sa radom u decembru.paypal2. Vlasnik YouTubea je kompanija Google. Samo 18 meseci nakon osnivanja, YouTube je prodat za 1.65 milijardi dolara u akcijama.
3. Procenjuje se da svakog meseca u proseku milijardu korisnika poseti YouTube. Drugim rečima, 15% planete mesečno posećuje ovu mrežu.
4. Na Twitteru se svakog minuta podeli oko 700 linkova sa sajta YouTube.
5. Oko sto minuta video zapisa postavi se na YouTube svakog minuta, što znači da se na ovoj mreži nalazi više materijala nego što su najveće televizijske kuće snimile u proteklih 60 godina.
6. Najomraženiji video koji se našao na mreži YouTube je spot Rebecce Black za pesmu Friday. Pre nego što je uklonjen, imao je neverovatnih 3.1 miliona dislajkova.rebecca black7. Čuveni spot za pesmu Gangnam Style, najgledaniji je video ikada sa skoro 2.2 milijarde pregleda do sada.
8. Ako izuzmemo muzičke spotove, najgledaniji viralni video svih vremena je Charlie bit my finger – again! koji je premašio 800 miliona pregleda.
9. Prvi video koji je postavljen na YouTube bio je snimak iz zoološkog vrta i prikazuje jednog od osnivača, Jaweda Karima. Video koji nosi naziv Me at the zoo danas ima skoro 17 miliona pregleda.
10. Više od milion korisnika iz preko 30 zemalja sveta zarađuje novac zahvaljujući videima koje postavljaju na ovu mrežu.uneymployed-610x38811. Chad, Steven i Jawed došli su na ideju da osnuju YouTube nakon što nisu mogli da pošalju prijateljima snimak sa jedne privatne zabave na kojoj su bili. Međutim, neki tvrde da pravi razlog leži u tome što Jawed nije mogao da pronađe snimak malog incidenta koji se desio na nastupu Justina Timberlakea i Janet Jackson i da je tada rešio da stvori mesto gde će svaki snimak moći da se pronađe sa lakoćom.janet12. Prethodnik YouTubea bio je sajt ShareYourWorld.com. Osnovan 1997. godine, postao je prvi sajt za deljenje video snimaka, ali je zahvaljujući skromnoj tehnologiji ubrzo ugašen.

13. Prosečnom čoveku bilo bi potrebno 23 života da pogleda sve video zapise koji su postavljeni na YouTube.

Нема коментара:

Постави коментар