понедељак, 23. јануар 2017.

NAJNEOBIČNIJE ZASTAVE ZEMALJA ŠIROM SVETA


Mozambik

mozambique
Kada je reč o nacionalnim zastavama sa oružjem, nijedna ne može da se poredi sa zastavom Mozambika. Ovu zastavu krasi puška kalašnjikov koja simbolizuje odbranu i budnost, otvorena knjiga simbol je važnosti obrazovanja, a motika predstavlja poljoprivredu te zemlje.

Butan

Butan1
Opšte je poznato da je zmaj važan simbol mnogih azijskih zemalja, ali je Butan prva zemlja koja je zmaja stavila na nacionalnu zastavu. Mitsko biće prikazano na zastavi je Druk, legendarni butanski zmaj groma koji drži dragulj zvani norbu. Žuta boja označava građansku tradiciju te zemlje, dok narandžasta predstavlja budistički spiritualizam.

Kirgistan

kirgistan
Krug koji se nalazi na sredini zastave je zapravo sunce sa trakicama koje simbolizuje kirgistansku jurtu, vrstu šatora u kojima žive nomadska plemena u Aziji. Četrdeset sunčevih zraka koji se nalaze oko sunca predstavljaju 40 kirgistanskih plemena koje je, prema narodnom verovanju, epski junak Manas ujedinio da bi se borili protiv Mongola.

Belize

belize
Dok većina zastava sadrži umerene količine simbola, zastava države Belize je dosta složena. Na centralnom delu nalaze se drvoseče melez i crnac koji drže alat za seču, okruženi lišćem mahagonija, što se odnosi na drvnu industriju koja je veliki industrijski sektor u ovoj zemlji.

Nepal

nepal
Zastava Nepala jedinstvena je u svetu po tome što jedina nije četvrtastog oblika. Ona zapravo predstavlja pojednostavljenu verziju dve odvojene zastavice, sa suncem i polumesecom. Do 1962. ovi simboli imali su ljudski lik, ali su uklonjeni da bi se zastava modernizovala.

Kenija

kenija
Masaji štit koji zauzima centralno mesto kenijske zastave predstavlja odbranu ove zemlje. Crna boja simbolizuje narod Kenije, crvena krv prolivenu tokom borbe za nezavisnost, a zelena pejzaž ove zemlje.

Ostrvo Men

isle of man
Zastava ostrva Men, koje je smešteno između Velike Britanije i Irske, prikazuje tri čovečje noge (triskelion). Ova zastava bazirana je na grbu poslednjeg vikinškog kralja ostrva Men, Magnusa III, a simbol vodi poreklo od drevnog keltskog simbola sunca.

Uganda

uganda
Centralni deo zastave Ugande zauzima sivi ždral koji je nacionalni simbol ove zemlje, a podignuta noga ptice simbolizuje napredak Ugande. Crna traka simbolizuje narod ove zemlje, žuta afričko sunce, dok je crvena simbol afričkog bratstva.

Saudijska Arabija

Flag Of Saudi Arabia
Saudijska Arabija je još jedna zemlja koja na svojoj nacionalnoj zastavi ima oružje. Zelena pozadina na zastavi predstavlja islam, mač simbolizuje vojnu moć, ali i dinastiju Saud koja je osnivač ove države. Natpis iznad mača je Šehadet, temelj islamskog verovanja.

Ekvador

ekvador
Nacionalna zastava Ekvadora sastoji se od tri boje u pozadini i izuzetno složenog grba koji zauzima centralno mesto. Na njemu se nalaze planina (Čimborazo, najviša planina u Ekvadoru), reka, parobrod, sunce, koplja, lišće lovora i palme, kao i nekoliko drugih objekata koji se odnose na ovu zemlju. Na vrhu grba stoji kondor koji simbolizuje moć Ekvadora.

Gibraltar

gibraltar
Crveni zamak sa tri kule koji se nalazi na zastavi Gibraltara predstavlja Kraljevinu Kastilja, moćnu srednjovekovnu kraljevinu koja se nalazila na Iberijskom poluostrvu. Zlatni ključ označava činjenicu da se Gibraltar smatra vratima Mediterana.

Turkmenistan

turkmenistan
Zastava Turkmenistana je zastava sa najviše detalja na svetu. Zelena pozadina i polumesec simbol su islama, pet zvezdica predstavljaju pet pokrajina u zemlji, a detaljno ukrašena traka sa leve strane predstavlja pet glavnih plemena Turkmenistana.

Šri Lanka

sri lanka
Najdominantniji detalj na zastavi Šri Lanke je zlatni lav koji drži kastane mač. Lav predstavlja narod Šri Lanke i njegovu hrabrost, dok mač predstavlja sposobnost zemlje da se zaštiti od neprijatelja. Četiri objekta u uglovima predstavljaju listove svete smokve ili drveta bo koji su simbol budističke tradicije i četiri vrline: dobrote, ljubaznosti, sreće i spokojstva. Zelena i narandžasta traka sa leve strane predstavljaju dve glavne etničke grupe Šri Lanke – Tamila i Murs.

Vels

vels
Crveni zmaj, poznat još i kao velški zmaj, simbolizuje kralja Kadvaladra koji je vladao Velsom u 7. veku i često je povezivan sa zmajem.

Kambodža

kambodza
Kao što je slučaj sa Gibraltarom, i Kambodža je jedna od retkih država sveta na čijoj zastavi dominira neka građevina. Objekat prikazan na ovoj zastavi je Ankor Vat, kultna građevina u Kambodži i najveći verski objekat na svetu.

Нема коментара:

Постави коментар