среда, 18. јануар 2017.

10 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O AUSTRALIJI


Komonvelt Australija je država na južnoj hemisferi koja obuhvata kopno istoimenog najmanjeg kontinenta na svetu, ostrvo Tasmaniju, kao i brojna druga ostrva u Južnom, Indijskom i Tihom okeanu. Iako je nezavisnost od Velike Britanije stekla 1901. godine, Australija je po državnom uređenju ustavna monarhija na čelu sa kraljicom Elizabetom II.
australija
1. Genom koji je pronađen u kosi australijskih Aboridžina pokazao je da su njihovi preci naselili Australiju pre oko 50.000 godina i bili su jedini stanovnici tog ostrva do dolaska Britanaca.
2. U Australiji živi više kengura nego ljudi. Prema podacima iz 2011. godine, u ovoj zemlji je živelo 22,3 miliona stanovnika, dok je broj kengura bio 34,3 miliona.

3. Preko 10.000 plaža krasi ovu ostrvsku državu, što znači da bi vam bilo potrebno više od 27 godina da svakog dana obiđete po jednu.
4. Melburn je u 19. veku nosio ime Batmania po Džonu Batmanu, australijskom biznismenu i istraživaču poznatom po tome što je prvi Evropljanin koji je pregovarao oko kupovine zemljišta sa starosedeocima ostrva. Čuveni Batmanov ugovor je prvi dokumentovani primer da su Evropljani svoje prisustvo i okupaciju zemljišta dogovarali sa prvobitnim vlasnicima.
batmanov ugovor
5. U Australiji živi deset puta više kamila nego koala. Interesantan i gotovo neverovatan podatak je da ova ostrvska država zapravo izvozi kamile u Saudijsku Arabiju. Procenjuje se da je broj koala na ostrvu pre dolaska britanskih doseljenika bio veći od deset miliona, a danas ih u divljini ima nešto više od 40.000.
6. Australija je optužena da je u periodu od 1910. do 1970. godine aktivno vršila genocid nad Aboridžinima kako bi stvorila belu državu.
genocid nad aboridžinima
7. Iako je Australija čuvena po biodiverzitetu, procenjuje se da je čak 75 odsto vrsta biljaka i životinja sa ovog ostrva još uvek nepoznato čoveku. Takođe, ova država je dom deset najotrovnijih vrsta zmija na svetu.
8. Na jugu Australije nalazi se planina koja se zove Disappointment (razočaranje). Nakon što su se jedva popeli na vrh planine, britanski istraživači Hjum i Hovel su se nadali da će odatle moći da vide zaliv Port Filip, međutim silno rastinje im je zaklanjalo pogled što je rezultiralo razočaranjem. Razočaranje je očigledno bilo veliko, čim su odlučili da celu planinu nazovu tako.
9. Takozvana Planina koja gori drugi je naziv za Vingen planinu na istoku zemlje ispod koje već 6.000 godina bez prestanka gori ugalj. Plamen se kreće prema jugu u proseku za jedan metar godišnje, a boja zemljišta u tom kraju je promenjena.
10. Biljka dendrocnide moroides koja raste u Australiji je toliko otrovna da samim dodirom izaziva kod ljudi povraćanje u agoniji, a njen ubod je dovoljno jak da je u stanju da ubije ljude i konje.

Нема коментара:

Постави коментар