субота, 14. јануар 2017.

NAJVEĆI GRAĐEVINSKI PODVIZI U ISTORIJI

Građevine koje su nastale pre više stotina godina danas predstavljaju pravi primer graditeljskog umeća koje ljudi poseduju od samog početka. Fascinantna je činjenica da su mnoge od njih uspele da nadžive civilizacije koje su ih stvarale, a pored toga zapanjujuć je sam način izgradnje ovih monumentalnih građevina u vreme kad nije postojala tehnologija koja se danas koristi u ovoj grani, kao ni brojne mašine koje ubrzavaju i olakšavaju celokupan proces. Iako danas postoji mnoštvo velelepnih građevina novijeg datuma, mi ćemo se ipak osvrnuti na one koje su izgrađene mnogo ranije, u vreme kad to nije bilo jednostavno kao danas i zauvek se upisale u istoriju svojom jedinstvenošću i neverovatnom jačinom koja odoleva zubu vremena.

Kineski zid

kineski zid
Poznat još i kao Veliki zid, Kineski zid je građen u periodu između 250. godine p.n.e., pa sve do 1450. godine nove ere i dugačak je 8.851 kilometar. Njegova svrha bila je odbrana od Mongola i drugih nomadskih naroda, a danas je simbol Kine koji svake godine ugosti ogroman broj turista. Pored toga što je najduža građevina na svetu, Kineski zid je za vreme svoje viševekovne izgradnje odneo veliki broj života.

Piramide u Gizi

velike piramide
Najstarija i najveća od tri piramide u Gizi je Keopsova piramida koja je ujedno i najveća piramida na svetu. Izgrađena je kao grobnica faraona Keopsa koji je pripadao četvrtoj dinastiji i zajedno sa Kefrenovom i Mikerinovom piramidom predstavlja jedino očuvano antičko svetsko čudo.

Koloseum

rim
Koloseum ili Flavijev amfiteatar nalazi se u Rimu i njegova izgradnja je započeta 72. godine, a završena deset godina kasnije. Pored toga što je najpoznatiji simbol Rima, proglašen je i za jedno od novih sedam svetskih čuda. O ovom spomeniku kulture pročitajte više 

Tadž Mahal

tadž mahal
Tadž Mahal je najprepoznatljiviji arhitektonski simbol Indije koji lokalno stanovništvo zove Srce Indije, a u svetu je osim po lepoti poznat i po romantičnoj priči o ljubavnom spomeniku. Privlači više miliona turista godišnje, a OVDE pročitajte zanimljivosti vezane za ovo vrhunsko ostvarenje mogulske arhitekture, koje je 1983. godine svrstano na Listu svetske baštine Uneska.

Aja Sofija

crkva svete sofije
Aja Sofija, Sveta Sofija ili Crkva svete mudrosti izgrađena je 537. godine u Carigradu (danas Istanbul) za vreme vladavine cara Justinijana. Osvajanjem Vizantije od strane Turaka 1453. godine, ova monumentalna građevina pretvorena je u džamiju, a oko nje su izgrađeni minareti. Godine 1935. Mustafa Kemal Ataturk je pretvara u muzej što ostaje do danas.

Džinovski Buda

statua bude u lešanu
Najveća statua Bude koja je isklesana u litici nalazi se u kineskom gradu Lešanu i visoka je nešto više od 70 metara. Konstrukcija je otpočeta 713. godine i nadgledao ju je sveštenik Hai Ting, a namena statue bila je da zaplaši vodene duhove za koje se verovalo da izazivaju brodolome i druge nesreće.



Teotivakan

meksiko
Ovo ogromno arheološko nalazište koje se nalazi u Meksičkoj dolini sadržalo je masovni urbani kompleks poznat po svojim nebeskim, geografskim i geodetskim poravnanjima. Mesto sadrži neke od najvećih piramida koje su izgrađene u pretkolumbovskoj Americi sa velikim stambenim kompleksima i dobro očuvanim šarenim muralima. Veruje se da je gradnja Teotivakana započeta oko 300. pre nove ere, a piramida Sunca izgrađena je oko 100. godine nove ere. Grad je od 150. do 450. godine bio centar uticajne kulture i smatra se da je u to vreme imao blizu 200.000 stanovnika.

Maču Pikču

maču pikču

Maču Pikču, izgubljeni grad Inka, izgrađen je u 12. veku na 2.340 metara nadmorske visine, na najvišem delu istočnih Anda i veruje se da je bio namenjen vladaru Pačakutiju. Popularna građevina sastoji se od brojnih hramova i odaja, a otkrivena je tek 1911. budući da se nalazi na nepristupačnom mestu.

Нема коментара:

Постави коментар