субота, 14. јануар 2017.

OSAM STVARI O ČIČEN ICI KOJE NISTE ZNALI


Čičen Ica, što u prevodu znači na izvoru Ica ugosti svake godine preko milion posetilaca iz raznih delova sveta. Nekadašnji centar ekonomskog i religijskog života civilizacije Maja, nalazi se na poluostrvu Jukatan u južnom Meksiku i 2007. godine je izabran za jedno od novih Sedam svetskih čuda. 
čičen ica
Foto: Fcb981

1. Figura u obliku zmije se pojavljuje na stepenicama Kukulkan piramide za vreme ravnodnevice

U martu i septembru, sunce prelazi nebeski ekvator, što dovodi do izjednačavanja dužine dana i noći. Maje su bili izuzetni astrolozi što se može primetiti i u njihovoj arhitekturi. Zbog pozicije same piramide Kukulkan, u toku ravnodnevice, na njoj se ocrtava figura u obliku zmije, sačinjena od po sedam obrnutih, jednakokrakih trouglova svetlosti i senki. Figura zmije formira se u toku celog dana, počinjući od repa na vrhu piramide pa ka podnožju na kome se nalazi okamenjena glava zmije nadograđena na samu piramidu.

2. Piramida Kukulkan je sagrađena na mestu starije piramide koja je tu stajala

Meksički arheolozi koji su 1937. godine istraživali piramidu Kukulkan, pronašli su u okviru nje potpuno novi piramidalni hram, koji takođe ima devet nivoa. U unutrašnjosti su pronađene i posebne, majanske čakmol figure i jaguarov tron koji se na istom mestu nalaze i danas. 

3. Poštovanje zmije kao božanstva nije zapravo bilo deo majanske tradicije

Božanstvo pernate zmije, izuzetno prisutno u Čičen Ici, uvedeno je za vreme Tolteka, civilizacije sa severa Meksika, u XX veku. Starije građevine, vidljive i danas, kao na primer tzv. Crkva, konstruisane su u Puuk stilu, sa fasadama dekorisanim geometrijskim detaljima, životinjama i predstavama boga kiše, Čaka.

4. Majanski hodočasnici prinosili su poklone Svetom senotu

Prirodni rezervoari podzemnih voda (senoti), uobičajena su pojava na krečnjačkom terenu u Čičen Ici. Njihova zelena voda primala je darove Maja u vidu kostiju, žada i zlata. Ova pojava, raspalila je grozničavu maštu Evropljana u XIX veku da će u ovim vodama pronaći ogromna blaga. O poštovanju koje su Maje gajile prema senotima, govori možda i činjenica da je i sama piramida Kukulkan sagrađena iznad jednog od njih.

5. Pretpostavlja se da Maje nisu koristile točak u toku izgradnje čuvenih građevina

Činjenica da veliki točkovi nisu pronađeni u blizini arheološkog nalazišta, dovela je do pretpostavke da nisu ni korišćeni u konstrukciji piramida. Ipak, mali točkovi, nađeni na majanskim igračkama svedoče o tome da su pripadnici ove civilizacije bar poznavali točak kao izum. Dok je o ovom pitanju moguće diskutovati, sa velikom sigurnošću možemo reći da ovaj drevni narod Srednje Amerike nije u konstrukciji piramida koristio konje, jer su oni prvi put viđeni tek po dolasku Evropljana.

6. Veliko igralište u Čičen Ici čuva jednu od najneobičnijih tajni majanske civilizacije

Igranje loptom poredstavljalo je jedan od najzanimljivijih rituala ovog drevnog naroda. Učesnici su morali da kukovima i laktovima provuku izuzetno tešku gumenu loptu kroz kameni obruč na zidu. Borba je morala biti izuzetna, jer je gubitnik na kraju žrtvovan. Za ovu ritualnu igru, građena su posebna igrališta širom Srednje Amerike, a najveće od njih, može se i danas videti u Čičen Ici. Reljefi oko samog igrališta, svedoče o brutalnom obredu kojim je igra završavana. Kapiten poražene ekipe na kolenima je morao biti obezglavljen od strane pobednika.

7. Tek jedna trećina Čičen Ice je istražena

Najvažniji spomenici arheološkog nalazišta Čičen Ica pokrivaju oko pet kvadratnih kilometara. Ipak, pretpostavlja se da je grad u svom zenitu dostigao površinu od oko 25 kilometara kvadratnih. Arheološki ostaci u ovom, širem reonu nekadašnjeg grada, nisu istraživani i danas su pokriveni gustom šumom.

8. Čičen Ica se do 2010. godine nalazila u privatnom vlasništvu

Familija Barbačano sa Jukatana, kupila je zemlju na prostoru Čičen Ice 1944. godine od američkog arheologa Edvarda Tomsona. Meksički ustav proklamuje da su sva arheološka nalazišta u vlasništvu države, ali ne i zemlja na kojoj se arheološke znamenitosti nalaze. Tek 2010. godine, porodica je odlučila da najveći deo zemlje na kojoj je izgrađena Čičen Ica proda državi.
Izvor: Nationalgeographic.rs

Нема коментара:

Постави коментар