среда, 18. јануар 2017.

KO JE IZUMEO INTERNET?

Kao što se može očekivati, nemoguće je da je samo jedna osoba zaslužna za postojanje tehnologije koja se razvija ogromnom brzinom. Internet je nastao kao proizvod udruženih snaga desetina naučnika, programera i inženjera koji su svoje izume sklopili u jednu celinu i omogućili nam ekspresan protok informacija kakav danas poznajemo.
internet
Mnogo pre nego što je postojala tehnologija koja bi izgradila internet, mnogi naučnici su predvideli postojanje svetske mreže informacija. Tako se Nikola Tesla na samom početku 20. veka poigravao sa idejom svetskog bežičnog sistema, a vizionari poput Pola Otlea i Venivara Buša su 30-ih i 40-ih godina zamišljali mehanizovani sistem knjiga i medija sa omogućenim pretraživanjem. Ipak, prvo praktično rešenje za internet pojavilo se tek 60-ih godina kad je Džozef Karl Robnet Liklajder sa Masačusetskog tehnološkog instituta popularizovao ideju Intergalaktičke mreže računara. Ubrzo nakon toga kompjuterski naučnici razvijaju koncept komutacije paketa, metode za efikasno prenošenje elektronskih podataka koji će kasnije postati jedan od glavnih građevinskih blokova interneta.

Prvi funkcionalni prototip interneta pojavio se krajem 60-ih stvaranjem ARPANET-a (Advanced Research Projects Agency Network). Prvobitno finansiran od strane Ministarstva odbrane SAD, ARPANET je koristio pakete za prebacivanje kako bi se omogućilo da više računara komunicira na jednoj mreži. Tehnologija je nastavila da se razvija u narednoj deceniji nakon što su naučnici Robert Kan i Vinton Serf razvili Protokol za kontrolu prenošenja i Internet protokol (TCP/IP), komunikacioni model koji je postavio standarde o tome kako se podaci prenose između više mreža. ARPANET je usvojio TCP/IP 1. januara 1983. i tada su istraživači počeli da se okupljaju na mrežu svih mreža koja je postala moderni internet. Onlajn svet je svoj prepoznatljiviji oblik dobio tek 1990. godine kad je kompjuterski naučnik Tim-Berners Li izumeo World Wide Web. Iako se meša sa samim internetom, veb je zapravo samo najčešći način pristupa podacima na mreži u obliku veb sajtova i hiperlinkova. Veb je pomogao popularizaciji interneta u javnosti i služio je kao ključni korak u razvoju ogromnog skladišta informacija kojima većina od nas pristupa svakog dana.

Нема коментара:

Постави коментар