петак, 20. јануар 2017.

MISTERIOZNA OTKRIĆA NA KOJA NAUKA NEMA ODGOVOR


1. Tamam šud

1
Decembra 1948. godine, na plaži Somerton u blizini grada Adelajda, pronađeno je telo muškarca, koji nikada nije identifikovan. U skrivenom džepu njegovih pantalona pronađeno je parče papira na kome je pisalo tamam šud, što u prevodu sa persijskog znači gotovo je. Nedugo nakon toga, otkriveno je da je taj papir istrgnut iz kopije knjige The Rubaiyat of Omar Khayyam, koja je kasnije pronađena u blizini mesta zločina zajedno sa još jednom porukom. Nikada nije otkriveno šta znači, uprkos brojnim pokušajima srtručnjaka. Slučaj Taman Shud i dan-danas, nakon punih 67 godina, važi za jednu od najvećih australijskih misterija.

2. Naska linije

naska linije
Naska linije su ogromni geoglifi na visoravni u blizini grada Naska u Peruu. Prostiru se na prostoru od 500 kilometara kvadratnih i postoje u različitim oblicima: ljudi, životinja i tako dalje. UNESKO ih je proglasio svetskom baštinom 1994. godine, a način njihovog stvaranja je i dalje kamen spoticanja mnogih naučnika.

3. Taos Hum

Taos
Stanovnici i posetioci malog grada Taosa u Novom Meksiku su već godinama zbunjeni misterioznim šumom izuzetno niske frekvencije. Iako je izneto više objašnjenja na konto toga, izvor zvuka i dalje nije otkriven.

4. Kriptos

kriptos
Kriptos je misteriozna skulptura koju je dizajnirao umetnik Džim Sanborn i koja se nalazi odmah ispred sedišta Centralne obaveštajne agencije (CIA) u Lengliju. Skulptura sadrži četiri poruke, od kojih su prve tri dešifrovane. Četvrta poruka je još uvek neotkrivena: čak ni najcenjeniji kriptolozi CIA nisu uspeli da je dešifruju.

5. Rongorongo

rongorongo
Rongorongo su znakovi ispisani na različitim artefaktima na Uskršnjem ostrvu. Mnogi su pokušali da dešifruju ovo pismo, ali bezuspešno.



6. Festski disk

festski disk
Festski disk je artefakt pronađen 1908. godine za vreme iskopavanja Festskog dvorca od strane italijanskog arheologa Luiđija Perniera i predstavlja jednu od najvećih misterija svih vremena. 

7. Tetraneutroni

t667
Tetraneutroni su nešto što ne bi trebalo da postoji: četiri međusobno povezana neutrona na način koji prkosi zakonima fizike. Naime, prema standardnim zakonima fizike, jaka nuklearna sila koja vezuje ove elemente nije u mogućnosti da drži ni dva usamljena neutrona zajedno, a kamoli četiri. Ako bi četiri neutrona mogla da se vezuju, sve ono što znamo o Velikom prasku ne bi bilo realno. Jedina teorija koja uspeva da objasni postojanje tetraneutrona je da su oni izuzetno kratkog veka.

8. Wow! signal

wow! signal
Wow! signal je naziv za jak uskopojasni radio signal koji je otkriven od strane Džerija Ehmana 15. avgusta 1977. godine. Tada je skenirao radio-talase iz svemira u nadi da će naći signal koji bi mogao da ukaže na postojanje vanzemaljaca i uhvatio je jedan koji se razlikovao od ostalih. Trajao je 72 sekunde i nikad se nije saznalo odakle je došao. Izazvao je veliku pažnju medija iz celog sveta, dok su, sa druge strane, mnogi astronomi nakon Ehmana pokušali da ga ponovo pronađu. Svaki pokušaj bio je uzaludan.

9. Vojničev rukopis

vojnicev rukopis
Vojničev rukopis je tajanstvena, većinom ilustrovana knjiga nazvana po poljsko-američkom prodavcu knjiga Vilfridu Vojniču, koji ju je kupio 1912. godine. Pisac, pismo i jezik nisu poznati, a ona se nalazi u biblioteci retkih knjiga jednog od najprestižnijih univerziteta na svetu – Jejlu.

10. Misterija broda Meri Selest

ms
Godine 1872. u Atlantskom okeanu pronađen je napušten brod Meri Selest. Niko od članova posade nikad nije pronađen, a s obzirom na to da je utvrđeno da se nije radilo o pljački, ovo je i dan-danas jedna od najvećih pomorskih misterija.

Нема коментара:

Постави коментар