петак, 20. јануар 2017.

Najneobičniji zatvori na svetu



jail-cell-prisonPogledajte listu najčudnijih zatvora na svijetu i njihove opise.
1. Justizzentrum Leoben (Austrija) – zatvor sa pet zvezdica
Predivni stakleni prozori i zgrada od nerđajućeg čelika… Poslovni prostor? Ne! To je zatvor sa pet zvezdica u Stajerskoj, u Austriji. Ukoliko analizirate kriminalne aktivnosti u SAD i u Austriji, uočićete nešto neobično: iako je u SAD stopa kriminala velika u praktično svakoj kategoriji (ubistva, silovanja, oružane pljačke itd), Austrijanci “prednjače” samo u jednoj: provale. Ali zbog čega? Zbog čega je stopa provala u Austriji za neverovatnih 40% veća nego u SAD? Recićemo vam: zato što su zatvori sa minimalnim obezbeđenjem u Austriji neverovatno sjajni!
2. Zatvor Cebu (Filipini)
Verovatno ste bar jednom na internetu naleteli na neki od video klipova snimljenih u Cebu zatvoru. Njihov najpoznatiji ples “Thriller” se čak pojavio na stranama Time magazina. Ples je jedan od rehabilitacionih programa u ovom zatvoru. Dok većina zatvora dozvoljava prestupnicima šetnju, igranje košarke, dizanje tegova, upravnik ovog zatvora je hteo na drugi način da uvede disciplinu. Nakon što je inspirisan scenama iz filma “Bekstvo iz Šošenka”, osetio je da je muzika pravi način za to. Desi se da u nekoj tački nastupi čak 1500 prestupnika što je sudeći po rezultatima sjajno. Nastupali su na mnogim dobrotvornim priredbama i prikupili izuzetnu svotu novca onima kojima najviše treba. Zatvor takođe organizuje žive nastupe, gde posetioci na kraju predstave mogu čak i da se slikaju sa zatvorenicima i kao suvenir kupe majicu. Zanimljivo, nema šta!
3. Zatvor San Pedro (Bolivija) – mesto gde zatvorenici kupuju svoje ćelije
Zatvor San Pedro je najveći zatvor u glavnom gradu Bolivije – La Pazu, i dok je za oko 1.500 zatvorenika. Na prvi pogled deluje kao svaki drugi zatvor, međutim, kada se prođu debeli zidovi i bezbednosne kapije, svaka sličnost sa običnim zatvorom nestaje. Dečija igrališta, pijačne tezge, restorani, frizeri, pa čak i hotel! Čak više liči na El Alto, siromašno predgrađe u Boliviji, nego na pravi zatvor. Nema čuvara, nema uniformi, ni metalnih rešetki na prozorima. Ova relativna sloboda ima i svoju cenu: zatvorenici moraju da plaćaju za svoju ćeliju, pa stoga moraju i da rade unutar zatvora – da prodaju namirnice, uzgajaju biljke itd. Jedan zatvorenik je rekao: “Ukoliko imate novca, možete živeti kao kralj”. Za taj novac možete kupiti smeštaj u “luksuznoj” sekciji zatvora. Ovde su ćelije prostrane, imaju odvojena kupatila, kuhinju i kablovsku TV! U samom krugu zatvora postoje mesta za igranje bilijara, kiosci sa svežim voćem i povrćem, sokovima i ostalim namirnicama. Ćelije koštaju od 1500 – 2000 dolara i kupuju se na duži rok – odnosno za celo vreme dok je zatvorenik u zatvoru. U siromašnijim sekcijama, zatvorenici moraju da dele male ćelije.
4. Zatvor Kresty (Rusija) – najpretrpaniji zatvor na svetu
Ruski zatvori imaju jednu zanimljivu reputaciju – da su najpretrpaniji! A posebno zatvor Kresty u Sankt Petersburgu. Zvaničan kapacitet je 3000, ali je gotovo stalno u njemu oko 10000 zatvorenika. Svakom zatvoreniku sleduje svega 4 kvadratna metra prostora i tuširanje – jednom nedeljno! Letos je Putin izjavio da će ovaj zatvor biti premeđten na drugu lokaciju, u veći objekat na periferiji istog grada gde je i sada. Nakon što se završi preseljenje, ceo objekat bi trebalo da bude prodat i na njegovom mestu bude napravljen zabavno-hotelski kompleks.
5. Zatvor Šark (Gernzi) – najmanji zatvor na svetu
Zatvor Sark je lociran na ostrvu Šark u Gernziju. Sagrađen je 1856. godine i trenutno je najmanji takve vrste na svetu. Uz tešku muku može da “ugosti” dva zatvorenika na noć. Ako se utvrdi da kazna mora da bude veća, oni se onda šalju u pravi zatvor sa hodnicima, ćelijama i osobljem.
6. ADX (Kolorado) – super-maksimalno obezbeđen zatvor
Objekat sa maksimalnom zabranom Sjedinjenih Američkih Država je u stvari zatvor sa super-maksimalnom sigurnošću i lociran je u Firenci u Koloradu. Ovo je bukvalno – poslednji zatvor. Od kada je otvoren 1994. godine, ovo mesto je ništa drugo do mesto spore i nehumane torture. Zatvorenicima je dozvoljeno da izađu iz svojih ćelija samo 9 sati nedeljno i jedva da mogu da komuniciraju sa bilo kim. U samim ćelijama gotovo i da nema sunčeve svetlosti. Obroci se služe u ćelijama. Sobe su uglavnom od betona, sa ugrađenim nameštajem koji ne može da se pomera. Toaleti prestaju da rade ukoliko neko pokuča da ih začepi, tuševi rade na tajmer da bi se sprečilo eventualno izlivanje i poplava. Ovaj zatvor je namenjen najgorim prestupnicima koje majka moze da podari.
7. Zatvor Aranjuez (Španija) – zatvor sa “ugodnim” porodičnim ćelijama
Za ovaj zatvor u Španiji se kaže da je jedini na svetu za koji može da se kaže da je porodični. Zabavište, diznijevi likovi na zidovima, igrališta za decu… Ideja je da deca budu sa svojim roditeljima (osuđenicima) dok su još veoma mali i nesvesni svoje okoline, a takođe i da oni dobiju osećaj roditeljstva i brige. Smešten je na oko 40 kilometara južno od Madrida, ima 36 “porodičnih” ćelija, od kojih je svega 16 zauzeto i to većim delom od strane latino-amerikanaca. Posebne jedinice u ovom zatvoru označene su F-1 i među zatvorenicima su popularne kao “ćelije sa pet zvezdica”.
8. Slabo obezbeđeni zatvor na ostrvu Bastoaj (Norveska) – prvi ekološki zatvor
Iako su pojedini ljudi proglašeni krivim za neke od strašnih zločina protiv čovečnosti, još uvek postoji šansa da urade nešto dobro za ostale – u prvom ekološkom zatvoru na svetu. Iako ideja o ekološki prihvatljivim zatvorima nije široko prihvatljiva, Norveška je prva pokušala sa eksperimentalnim projektom. Njihov slabo obezbeđeni zatvor na ostrvu Bastoaj koristi solarne panele za dobijanje energije, sam proizvodi hranu, reciklira gotovo sve, i trudi se da emisiju štetnih gasova svede na minimum. Uz solarne panele, potrošnja elektricne energije je smanjena za čak 70%. Zatvorenici u ovom zatvoru sami proizvode hranu za svoje potrebe. Pošto proizvedu više nego što im je potrebno, ostatak proizvedene hrane se prodaje drugim zatvorima. Reklamiran kao ostrvo nade, ovaj zatvor je dobio međunarodnu medijsku pažnju zbog životnih uslova u kojima zatvorenici žive – asocirajuci pri tome na letnje kampove koji se organizuju ovde, zatim na slobodno bavljenje sportom među zatvorenicima – tenis, jahanje itd, a dozvoljeno im je čak i kupanje leti, kada je Severno more toplo.
9. Zatvor Ceresco Chetumal (Meksiko) – mesto gde zatvorenici svoje probleme rešavaju boksom
Zatvor Ceresko je kao takav jedinstven na svetu – to je mesto u kome u proteklih deset godina nije bilo nasilja, mesto u kome zatvorenici imaju odličan umetnički program u kojem stvaraju razna dela koja kasnije prodaju turistima. Kako kažu zvaničnici, kada i dođe do nekog spora, zatvorenici oblače rukavice i odlaze u ring, gde je posle dve runde nesporazum izglađen. Mnogi od 1100 “stanovnika” ovog mesta kažu da ne žele da izađu iz njega zbog lagodnog života unutra: izuzetan meni, kulturne aktivnosti u kojima su uključeni i muškarci i žene plus posebne VIP ćelije.
10. Alkatraz (Kalifornija) – najpoznatiji zatvor na svetu
Ostrvo Alkatraz, ili često nazivano samo Alkatraz ili Stena, je malo ostrvo smešteno u zalivu San Francisko u Kaliforniji. Prvo je služilo kao svetionik, zatim kao vojno utvrđenje, pa vojni zatvor i na kraju kao federalni zatvor sve do 1963. godine. Danas je to ostrvo istorijsko mesto pod kontrolom službe nacionalnog parka Golden Gejt, i otvoreno je za turiste. Zatvor je uspešno radio 29 godina i do danas niko iz njega nije uspešno pobegao.

Нема коментара:

Постави коментар