субота, 14. јануар 2017.

15 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O HRVATSKOJ

Smeštena na jugoistoku Evrope, Republika Hrvatska je država koja obiluje prirodnim lepotama, ostrvima, nacionalnim parkovima, spomenicima pod zaštitom Uneska poput Dioklecijanove palate u Splitu ili pak Eufrazijeve bazilike u Poreču i još mnogo toga. Stoga i ne čudi što je jedna od najposećenijih zemalja Sredozemlja, a u nastavku ovog teksta mi vam predstavljamo neke zanimljive činjenice koje se tiču nje.
Dubrovnik
Dubrovnik Foto: Łukasz Bolikowski
1. Dalmatinac, veoma stara rasa pasa, ime je dobila po Dalmaciji. 
2. Grad Dubrovnik svoj popularni naziv Biser Jadrana duguje engleskom pesniku Džordžu Lordu Bajronu. Inače, to mesto u seriji Igra prestola predstavlja King’s Landing, sedište sedam kraljevstava.
3. Hrvatskoj pripada 1.246 ostrva, od kojih je 47 naseljeno.
4. Naziv kuna je za trajnu valutu Republike Hrvatske odabran zbog značajne uloge koju je imalo kunino krzno u monetarnoj i fiskalnoj istoriji te zemlje.
5. Kravata je hrvatski izum.
6. Skoro 10 odsto teritorije te države čini 11 parkova prirode, osam nacionalnih parkova i dva prirodna rezervata.
7. Morske orgulje u Zadru su zanimljiv i unikatan spoj arhitekture i muzike. Za razliku od običnih orgulja pogonjenih mehurima ili vazdušnim pumpama, njihov zvuk nastaje pod uticajem talasa.
8. Hum je prema Ginisovoj knjizi rekorda najmanji grad na svetu sa svojih 17 stanovnika.
9. Porodica Marka Pola potiče sa ostrva Korčula, gde i dalje postoji njihova kuća. 
10. Slavoljub Eduard Penkala važi za pronalazača prve mehaničke olovke – penkala. 



11. Zlatni rat, verovatno najpoznatija plaža na Jadranu, posebna je i po tome što menja oblik i položaj zavisno od vetra.
12. Amfiteatar u Puli je jedan od najbolje očuvanih amfiteatara u svetu i treći po redu po veličini.
13. Grad Ludbreg se prema lokalnoj legendi smatra središtem sveta.
14. U Arheološkom muzeju u Zagrebu nalazi se čuvena zagrebačka mumija. Umotana je u laneni povoj sa najdužim etrurskim natpisom na svetu, a reč je o Nesi-hensu, supruzi Paher-hensua, božanskog krojača iz Tebe.

15. Zagrebačka uspinjača koja spaja Donji grad s Gornjim, poznata je kao najkraća žičana železnica na svetu namenjena javnom prevozu: pruga joj je duga 66 metara, a vožnja traje 64 sekunde.

Нема коментара:

Постави коментар