среда, 18. јануар 2017.

MALO POZNATE ČINJENICE O DRUGOM SVETSKOM RATU

Kada su nemačke snage 1. septembra 1939. okupirale Poljsku, započeo je Drugi svetski rat, najveća katastrofa u istoriji čovečanstva, što je za posledicu imalo samo najmračnije događaje. Ovo su malo poznate činjenice o tom periodu.
Drugi_svetski_rat_HD
1. Japan je bombardovao Kinu buvama koje su bile zaražene kugom.
2. Rusija i Japan ni posle više od 65 godina od završetka Drugog svetskog rata nisu potpisali mirovni ugovor, kojim bi pitanje Kurilskih ostrva bilo regulisano.
Kuril-Islands
3. Vojnici Crvene armije su navodno silovali preko dva miliona Nemica u dobi od 13 do 70 godina.
4. Hiro Onoda, bivši oficir japanske obaveštajne službe poznat je po tome što se nije predao sve do 1974. godine, nakon što je proveo skoro 30 godina pružajući otpor na Filipinima.
5. Kraljica Elizabeta II je jedina žena iz kraljevske porodice koja je prošla vojnu obuku, a tokom Drugog svetskog rata se pridružila vojsci gde je služila kao vozač i mehaničar u pomoćnim teritorijalnim snagama.
Elizabeta_II
6. Američki vojnik Džon Makini je pružao otpor protiv 100 japanskih vojnika sve do dolaska pojačanja.
7. Broj Kineza koji su poginuli od strane Japanaca u Drugom svetskom ratu veći je od broja Jevreja stradalih u Holokaustu.
8. 80 odsto muškaraca koji su rođeni 1923. godine u Sovjetskom Savezu, umrlo je tokom Drugog svetskog rata.



9. Na prvim posleratnim izborima, Vinston Čerčil je pretrpeo težak poraz od kandidata Laburističke partije Klementa Atlija.
10. Adolf Hitler nikada nije posetio ni jedan jedini koncentracioni logor. On je takođe planirao da prikupi hiljade jevrejskih artefakata kako bi nakon rata napravio Muzej izumrle rase. Sa druge strane, njegov plan za Moskvu bio je da ubije sve građane i da na njenom mestu napravi veštačko jezero.
11. Japanac Cutomu Jamaguči bio je jedina osoba za koju je zvanično potvrđeno da je preživela atomske napade na Hirošimu i Nagasaki. Umro je 4. januara 2010. godine u Nagasakiju u 93. godini života.
12. Tokom Drugog svetskog rata, Japan je primio veliki broj Jevreja i odbacio nastale proteste nacističke Nemačke.
13. Američka kompanija Koka-kola je zbog problema oko transporta vezanih za istoimeno bezalkoholno piće počela sa proizvodnjom Fante kako bi zadržala profit u zemlji tokom rata.
14. Za vreme rata ubijeno je oko šest miliona Jevreja, što je otprilike bila trećina svih pripadnika tog naroda.
15. U tom periodu, kada je bila nestašica metala, Oskar je pravljen od gipsa.
16. Kada su Odesu 1941. godine okupirale rumunske i nemačke trupe, ubijeno je ili deportovano oko 60.000 stanovnika, najviše Jevreja.
17. Pred sam kraj rata, američki i nemački vojnici borili su se zajedno kako bi odbranili dvorac Iter u Tirolu od napada esesovaca.

18. Nakon napada na Perl Harbor, Kanada je objavila rat Japanu pre Sjedinjenih Američkih Država.
19. Nacistički koncentracioni logor Dahau otvoren je u martu 1933. godine, odnosno šest godina pre početka rata.
20. Dva poljska doktora spasila su 8.000 Jevreja od sigurne smrti tako što su stvorila lažnu epidemiju tifusa u nekoliko sela u Poljskoj, koja su nakon toga proglašena karantinima pa nacisti u njih nisu ulazili.
21. Brazil je bio jedina nezavisna južnoamerička država koja je poslala svoje vojne snage u Evropu u borbu protiv Sila osovine.
22. Sjedinjene Američke Države i Novi Zeland su u tajnosti testirali cunami bombe, pravljene sa ciljem da uništavaju priobalne gradove.
23. Američke fabrike građene su tako da njihov izgled asocira na omanje gradove kako ne bi postali meta neprijateljskih bombardera.
24. U Nemačkoj se prvih decenija nakon rata otkrivalo 5.500 neeksplodiranih bombi godišnje, odnosno njih 15 dnevno.

25. Alvin Kolinson, diplomac sa Oksforda, pomaže u oživljavanju događaja iz Drugog svetskog rata tako što u realnom vremenu na nalogu @RealTimeWWII  tvituje ključne elemente iz tog perioda. 

Нема коментара:

Постави коментар