субота, 14. јануар 2017.

ODAKLE POTIČE VEROVANJE DA ODŽAČARI DONOSE SREĆU?

Odžačar je osoba uglavnom obučena u crno ili tamno odelo, još i garavog lica i ruku, ako je upravo završio posao. Ova činjenica ključna su u objašnjenju verovanja da nam odžačari donose sreću.
dimničar
Po drevnom verovanju, osobe crne boje dolaze s drugog sveta i time predstavljaju duhove naših predaka, a posećuju nas u nama nepoznatom liku. Tako, kad vidimo odžačara, mi zapravo verujemo da nas je posetio naš predak čiji nas duh štiti. Pre pojave odžačara ovo verovanje odnosilo se na ljude tamne puti, bilo da su oni iz Afrike, negde iz arapskog sveta ili možda romskog porekla. Drugi deo verovanja govori o dugmetu sa odžačarevog kaputa koje valja protrljati. Ono simbolizuje točak sreće preko koga će sreća preći i na nas. Kada uhvatimo njegovo dugme, ostvariće nam se želja.


Priča da nam odžačari donose sreću ima temelje i u jednom istorijskom događaju. Neposredno pred osmansku opsadu Beča, 1529. godine, jedan odžačar je na krovovima grada radio svoj posao, kad je u daljini primetio da se neprijateljska vojska približava. Na vreme je uspeo da siđe na ulicu i gradske vlasti obavesti o predstojećoj opasnosti. Tada su stanovnici ovog velikog grada dobili i potvrdu da odžačari stvarno donose sreću.

Нема коментара:

Постави коментар