субота, 14. јануар 2017.

17 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O KANADI


Kanada je država koja se nalazi na severu američkog kontinenta i okružena je sa tri okeana. Glavni grad ove zemlje je Otava, a najveći grad je Toronto. Prema proceni iz 2009. godine, broj stanovnika Kanade iznosio je 33.774.000. U nastavku teksta pročitajte neke zanimljive činjenice o zemlji javorovog lista.
kanadska zastava
1. Kanada je sa površinom od 9.984.670 kvadratnih kilometara druga po veličini zemlja na svetu, odmah posle Rusije.
2. Ova zemlja može se pohvaliti i obrazovanjem: kako više od pola stanovnika ima fakultetsku diplomu, Kanada je vodeća na listi najobrazovanijih nacija na svetu.
3. Kanada je 2014. godine legalizovala prostituciju, međutim unajmljivanje prostitutke i plaćanje za seks je i dalje nelegalno. Iako ovo zvuči nelogično, cilj je bio da se zaštite prostitutke koje su često žrtve trgovine belim robljem, a najstariji zanat na svetu suzbije tako što će se kažnjavati oni koji koji ga podstiču plaćanjem.



4. Najniža temperatura u ovoj zemlji izmerena je u februaru 1947. i iznosila je neverovatna 63 stepena Celzijusa ispod nule.
5. Stanovnici mesta Čerčil u Kanadi ne zaključavaju svoje automobile kako bi neki prolaznik mogao da utrči ukoliko bi ga pojurio polarni medved.
6. U kanadskoj pokrajini Alberta nalazi se planina Putnik koja je 1918. godine dobila ime po Radomiru Putniku, sprskom vojvodi iz Prvog svetskog rata. Planina Putnik pripada planinskom vencu Kananaskis i visoka je 2.940 metara.
radomir putnik
7. U Kanadi se nalazi više jezera nego u svim ostalim zemljama zajedno. Procenjuje se da je broj jezera u ovoj zemlji oko tri miliona, a broj jezera većih od tri kvadratna kilometra je 31.752.
8. Registarske tablice kanadskih Severozapadnih teritorija imaju oblik polarnog medveda.
tablice u obliku polarnog medveda
9. Kanada ima najdužu obalu na svetu, dugačku čak 202.080 kilometara, što je četiri puta duže nego obala Indonezije koja se nalazi na drugom mestu po dužini.
10. Yong Street u Kanadi je najduža ulica na svetu. Dugačka je 1.896 kilometara i nalazi se u blizini Toronta.
11. Granica između Kanade i Sjedinjenih Američkih država je najduža granica između dve zemlje sveta.
12. Kanada na jeziku Irokeza znači selo.
13. Veliki delovi Kanade imaju manju gravitaciju od ostatka sveta. Ovaj fenomen otkriven je tek šezdesetih godina prošlog veka.
14. Policija u Kanadi dodeljuje pozitivne karte ljudima koje vide da rade nešto pozitivno. Cilj ove akcije je da se uspostavi poverenje u zajednici i da se mladi drže podalje od nevolja.
15. Amerikanci su dvaput napali Kanadu i to 1775. i 1812. godine i oba puta su izgubili.
16. Kanada je treća na svetu po rezervama nafte, odmah posle Saudijske Arabije i Venecuele.
17. Treća zemlja u svemiru, posle SAD i SSSR, bila je Kanada za koju se smatralo da je 1962. godine imala najnapredniji svemirski program.

Нема коментара:

Постави коментар