петак, 20. јануар 2017.

10 najpoznatijih srednjevekovnih mačeva



images-2013-12-600450_macevi_653241992 Predstavljamo vam deset – stvarnih i legendarnih – najpoznatijih mačeva iz srednjeg veka.
1. Ekskalibur
U legendama o kralju Arturu postoje dve verzije koje se tiču načina na koji je Artur dobio svoj mač. U prvoj verziji, on je došao na tron tako što je izvukao mač iz ogromne stene. U Drugoj verziji, mač je Arturu dala Dama iz jezera zbog čega kralj na svojoj samrti zadužuje svoje vitezove da njegov mač bace natrag u jezero. Kretjen de Troa je opisao ovaj mač, koji je takođe poznat kao Kaledfelč ili Kaliburn, kao “najbolji mač na svetu, koji je prolazio kroz gvožđe kao kroz drvo”.
2. Žojus
U pitanju je tradicionalni mač Karla Velikog i do XIII veka je korišćen kao zvanični mač za krunisanje francuskih kraljeva. Pesma o Rolanu opisuje kako je o boku Karla Velikog “visio Žojus, mač kojem nije bilo ravnog; njegova boja se menjala trideset puta na dan”.
Mač se danas može videti u Luvru, a naučno istraživanje je pokazalo da njegovi delovi datiraju iz drugih perioda: jabuka datira iz X ili XI veka, nakrsnica iz XII veka, a rukohvat iz XIII veka. Međutim, samo sečivo datira iz IX ili X veka, tako da taj deo može biti isti onaj koji je koristio prvi car Franačkog carstva.
3. Volasov mač
Mač za koji se veruje da je pripadao ser Vilijemu Volasu trenutno se nalazi u Nacionalnom spomeniku Volasu nedaleko od škotskog grada Stirlinga. Dugačko sečivo od 1,6 metara možda datira iz XIII veka, ali većina istoričara veruje da je ostatak mača napravljen kasnije.
4. Mač milosti (Kortana)
Jedan od ceremonijalnih mačeva korišćen za krunisanje britanskih monarha. Datira iz XI veka i veruje se da je pripadao Edvardu Ispovedniku. Njegov vrh je odlomljen, a legenda kaže da je tupi deo mača predstavljao milost.
5. Kolada i Tizona
Ova dva mača nosio je Rodrigo Dijaz de Vivar, El Sid, polulegendarni španski vojskovođa. Pominju se u španskom nacionalnom epu Pesma o El Sidu, gde oružje ima moć da utera strah u neprijatelje. U jednoj sceni Rodrigo je dao Koladu Martinu Antolinezu koji je mač upotrebio u dvoboju sa zlikovcem Dijegom Gonzalezom: “Kada je cenjena Kolada udarila, Dijego Gonzalez je video da nema izlaza za njegovu dušu, okrenuo je svog konja da se suoči sa protivnikom.
U tom trenutku Martin Antolinez ga je udario mačem u bok, tupom stranicom. Dijego Gonzalez je imao mač u rukama, ali ga nije upotrebio, već je u trenutku počeo da viče ‘Pomozi mi Bože, Gospodaru moj, i zaštiti me od ovog mača!’.” Muzej u Burgosu tvrdi da je Tizona u njihovoj kolekciji.
6. Skofnung
Jedan od najpoznatijih mačeva islandske književnosti, Skofnung je prvobitno pripadao danskom kralju Hrolfr Krakiju. Magično oružje dobilo je moć od duhova 12 berserkerskih kraljevih telohranitenja. Nakon što je zakopan sa Hrolfrom, oružje je oteo pljačkaš grobova i ono je imalo dalje avanture. Prema Laksadela sagi, mač se ne sme potezati u prisustvu žene i sunce nikada ne sme da obasja njegov balčak.
7. Legbiter
Mač koji je pripadao Magnusu III Bosonogom, kralju Norveške od 1093. do 1103. godine. Prema Fagrskini, “nakrsnica, rukohvat i jabuka su bili sačinjeni od morževih zuba sa pozlatom oko drške, i to je bio najoštriji mač na svetu”. Međutim, on je takođe pomogao neprijateljima da prepoznaju Magnusa tokom bitke u Irskoj, gde je kralj poginuo.
8. Hrunting i Negling
Dva mača koja je posedovao Beovulf. Prema Staroengleskom epu, oba oružja su imala veliku moć, ali su oba izdala junaka. Hrunting se pokazao neefikasnim protiv Grendelove majke i on ga je bacio, dok se Negling polomio na pola u Beovulfovim rukama dok se borio sa zmajem.
9. Zulfikar
Legendarni mač koji je pripadao Aliju, zetu proroka Muhameda i kalifu od 656. do 661. godine. Često se prikazuje kao makazoliku mač sa dve oštrice.
10. Durandal
Prema Pesmi o Rolanu, ovaj legendarni mač je anđeo dao Karlu Velikom. U njemu se nalazio zub Svetog Petra, krv Svetog Vasilija, kosa Svetog Denisa i deo odeće Bogorodice Device Marije i navodno je bio najoštriji mač koji postoji.
Prema legendi, oružje je dato Rolanu i on ga je upotrebio da se samostalno odbrani od hiljade muslimanskih napadača. Prema legendi iz XII veka, u francuskom gradu Rokamaduru Rolan je mač bacio na liticu. I dan danas se može videti mač zabijen u nju.

Нема коментара:

Постави коментар