петак, 20. јануар 2017.

Najbizarnije odluke diktatora kroz istoriju



main-kim-jong-un-missilesOvo su najbizarnije odluke diktatora kroz istoriju.
Mislili ste da je Kim Jong-un posebna i prepoznatljiva ličnost kad mu uopšte pada na pamet donositi propise o frizurama? Ok, možda i jeste, ali definitivno nije jedini, a ni blizu najkarakterističniji. Donosimo vam još nekoliko primera koji će vam razjapiti usta.
Podsetimo se, Kim Jong-un je doneo novi propis izgleda muških frizura. Dok su dosad stanovnici Severne Koreje mogli birati između 28 propisanih frizura, 18 za žene i 10 za muškarce, po novom svi muškarci moraju imati frizuru kao vrhovni vođa.
Naravno, vođa Severne Koreje verovatno je mala beba u poređenju sa rimskim carem Kaligulom koji se smatrao reinkarnacijom Jupitera, a onda je i smatrao normalnom činjenicu da je svog konja postavio za senatora i konzula.
Koliko je čudan bio ruski car Petar Veliki, možda i nije čudo s obzirom da je preuzeo najvišu državnu funkciju sa samo 10 godina. Vladao je do smrti, 1725.
Važno je spomenuti da je Petar Veliki silno želeo modernizovati Rusiju pa se okružio savetnicima i stručnjacima iz zapadne Evrope. Ali to je išlo toliko daleko da je zabranio tradicionalne ruske duge brade. Svako ko se odbio brijati morao je platiti porez od 100 rubalja godišnje.
Koliko je Nicolae Ceausescu zla naneo Rumuniji tokom svoje vladavine, dobro je poznato. Verovatno su se zaboravile sitne bizarnosti koje je provodio, posebno u drugoj dekadi vlasti.
Kao i mnogi drugi manijaci, i Ceausescu sebi je tepao govoreći za sebe da je Vođa i Karpatski genije, a među njegovim genijalnim propisima nalazi se onaj prema kojem niko nije smeo posedovati pisaću mašinu bez dozvole.
Također, televizijske voditeljke pred kamerama nisu smele nositi nakit, a knjige koje su obrađivale teme seksualnosti i reprodukcije smatrane su državnim tajnama i obeležene su kao medicinski udžbenici. Jedna od zastrašujućih stvari koje je Ceausescu uveo sa ciljem da poveća natalitet odnosilo se na žene koje nemaju decu. Čak i ako su bile neplodne, morale su plaćati porez do 10 posto mesečnih primanja.
Kralj Saudijske Arabije, kralj Abdulah, možda je zainteresovan za modernizaciju saudijske kulture, obrazovanja, zdravlja i ekonomije, ali sve to i dalje samo u muškom svetu. Naime žene otprilike ne mogu napraviti korak bez odobrenja muškog staratelja – ne smeju putovati, udavati se ili tražiti više obrazovanje. Osim toga, žene u Saudijskoj Arabiji ne smeju voziti automobile.
Osim što je bio odgovoran za smrt hiljade ljudi, bivši, danas pokojni predsednik Turkmenistana Saparmurat Nijazov imao je za misiju izgraditi nacionalni identitet države jer je smatrao da ga ona nema.
Promenio je nazive dana u nedelji i meseca i nazvao ih po svojim članovima porodice i turkmenistanskim kulturnim ikonama, zabranio je dugačku kosu i bradu muškarcima, proglasio je ilegalnim pevanje na playback na javnim koncertima i zabranio pse u glavnom gradu. Zabranio je i zlatne zube, a novinarke i voditeljke nisu smele nositi šminku.
Za donošenje bizarnih zakona nisu potrebni diktatori, a to dokazuje i činjenica da je u Francuskoj Orwellova – Životinjska farma navodno podstakla donošenje propisa prema kojem se svinja ne sme nazvati Napoleon. Naime u toj satiričnoj noveli svinja Napoleon zapravo predstavlja Staljina i u mnogim je izdanjima preimenovana u Cezar.
Sumnjamo da je iko u Francuskoj danas svestan tog zakona ili da ga se pridržava. Za bizarnostima ne zaostaje ni Kalifornija u kojoj je životinjama (da, životinjama!) zabranjeno javno parenje unutar 450 metara udaljenosti od crkve, škole ili restorana. Trebalo bi istražiti provodi li se taj zakon. I kako.

Нема коментара:

Постави коментар