субота, 14. јануар 2017.

17 ČINJENICA O STAROM RIMU

Antički ili Stari Rim bila je civilizacija koja je nastala od grada-države osnovanog na Apeninskom poluostrvu 753. godine p.n.e. i postojala do 476. n.e. u raznim državnim uređenjima obuhvatajući oblasti oko Sredozemnog mora. U daljem tekstu pročitajte neke od zanimljivih činjenica o Starom Rimu.
stari rim
1. Jedan od najpopularnijih festivala koji su proslavljali Stari Rimljani bile su Saturnalije koje su prvobitno proslavljane 17. decembra, a kasnije produžene do 23. decembra. Ovaj praznik proslavljan je u čast boga Saturna i pored prinošenja žrtava u Saturnovom hramu, pratile su ga razne gozbe i zabave koje su ignorisale društvene norme Starog Rima. Jedan od najpopularnijih događaja tokom proslave Saturnalija bio je taj da su gospodari postajali sluge svojim robovima.
2. Stanovnici drevnog Rima imali su boginju kanalizacije, boga toaleta i boga izmeta. 
3. Nakon obavljanja velike nužde, Rimljani su koristili sunđer nataknut na na štap kako bi se očistili. Ovaj produkt stajao je u posudi sa jako zasoljenom morskom vodom i nije se bacao nakon upotrebe, već su ga svi koristili i nakon upotrebe vratili u istu posudu.
4. Za razliku od Egipćana koji su ih smatrali predstavnicima boga Ra na zemlji, Stari Rimljani su ptice flamingo lovili jer je njihov jezik smatran za delikates.
5. U Starom Rimu su osobe koje su rođene sa krivim nosem smatrane za lidere.
6. Prvi rimski imperator koji se oženio muškarcem bio je Neron. Zabeleženo je da je on čak dva puta uplovio u istopolnu bračnu zajednicu i to prvi put sa svojim bivšim robom gde je Neron preuzeo ulogu neveste, a drugi put sa dečakom čija je uloga bila da zameni konkubinu koju je ovaj vladar ubio. Ovo sklapanje braka proslavljeno je i u Grčkoj i u Rimu ekstravagantnim javnim ceremonijama.
stari rim
7. Tokom 7. veka p.n.e. rimske sveštenice, koje su nosile naziv Vestalke, po boginji Vesti, bile su u obavezi da budu nevine do 30. godine, ili bi bile žive zakopane.
8. U Starom Rimu urin se koristio za pranje veša, kao i za izbeljivanje zuba. 
9. Sremska Mitrovica, tada Sirmium, bila je jedna od četiri prestonice Rimskog Carstva. Takođe, na prostoru današnje Srbije rođeno je čak 17 rimskih imperatora od kojih je najpoznatiji Konstantin Veliki koji je rođen u Naisu, današnjem Nišu.
sremska mitrovica
10. Rimljani su rane hrišćane nazivali ateistima jer se nisu klanjali paganskim bogovima.
11. Rimsko carstvo je na svom vrhuncu činilo samo 12 odsto svetske populacije.
12. Mnogi Rimljani su smatrali da je okrutnost prema robovima nešto nedopustivo i shvatali su da maltretirani i preplašeni ljudi ne mogu dobro da obavljaju svoj posao. Umesto toga, oni su koristili razne tehnike kao što su bonusi kako bi ih podstakli da bolje rade.
13. Kip slobode u Njujorku inspirisan je rimskom paganskom boginjom Libertas.
kip slobode
14. Nakon pada Rimskog carstva, tehnologija izrade betona bila je izgubljena skoro 1000 godina.
15. Najstariji poznati tržni centar na svetu izgradio je car Trajan oko 100. godine nove ere. Zgrada, koja se nalazi u blizini Koloseuma u Rimu, imala je četiri sprata i oko 150 kancelarija i prodavnica u kojima je prodavano sve, od hrane do odeće.
trajanov market
16. U Starom Rimu se za ubistvo nečijeg oca dobijala smrtna kazna koja se sastojala od ušivanja u džaku zajedno sa veprom, psom i petlom.


17. Iako je zauzimalo veći deo Evrope, Rimsko carstvo nije bilo najveće carstvo u istoriji. Ispred njega se nalazi čak 28 imperija, a prvo mesto zauzima Britanska imperija koja je uspostavljena između 16. i 18. veka i zauzimala skoro jednu četvrtinu svetskog kopna. Iza nje se nalazi Mongolsko carstvo iz 13. veka, a treće mesto pripada Ruskoj imperiji koja je ugašena 1917. godine.

Нема коментара:

Постави коментар