субота, 14. јануар 2017.

10 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O KNEŽEVINI MONAKO

Kneževina Monako je druga najmanja zemlja na svetu, odmah posle Vatikana. Prostire se na svega dva kvadratna kilometra i jedina zemlja sa kojom deli granicu je Francuska. Iako se Monte Karlo smatra prestonicom ove zemlje, Monako zapravo nema prestonicu. Pročitajte u nastavku još neke zanimljive činjenice o ovom raju za bogate.
zastava monaka
1. Kneževinom Monako vlada dinastija Grimaldi koja je najstarija vladarska kuća u Evropi. Sve do 2002. godine postojao je dogovor da će, ukoliko porodica Grimaldi ne bude imala naslednika, Francuska preuzeti vladavinu nad ovom zemljom, međutim 2002. godine je doneta uredba kojom se Monaku garantuje da će ostati nezavisna država čak i bez ove dinastije.
2. Do Monaka se ne može stići avionom iz prostog razloga: u ovoj zemlji ne postoji aerodrom. Na svu sreću, najbliži aerodrom nalazi se u Nici u Francuskoj, koji je udaljen svega 30 minuta vožnje od Monaka.
3. Čuveni Grand Prix u Monaku jedna je od najpoznatijih trka na svetu. Trka se održava na glavnim ulicama Monaka koje nisu mnogo široke zbog čega je preticanje veoma otežano i retko.
monako
4. Monako je stekao nezavisnost od Republike Đenove 8. januara 1297. godine.
5. Narod Monaka zove se Monegaski. Oni vode poreklo od romanizovanih Ligura, antičkog indoevropskog naroda koji je bio nastanjen na području današnje italijanske regije Ligurija. Monako je specifičan po tome što je njegov autohtoni narod manjina u svojoj zemlji. Monegaski čine tek jednu petinu stanovnika Kneževine Monako koja je naseljena mahom bogatim strancima. Ipak, ovde žive najviše Francuzi, oko 47 odsto, dok je Italijana manje od 10 odsto.
6. Monako je poznat po svom čuvenom kazinu u Monte Karlu, međutim stanovnicima ove zemlje nije dozvoljeno da se kockaju, kao ni da uđu u kazino.
monako
7. Godine 1956. knez Renije III od Monaka oženio se popularnom američkom glumicom i dobitnicom Oskara Grejs Keli koja je postala kneginja od Monaka. Dan rođenja njihovog prvog deteta, Karoline od Monaka, proglašen je nacionalnim praznikom, kockanje u kazinu je stopirano tog dana, a stanovnici Kneževine počašćeni su šampanjcem. Njihovo drugo dete, Albert II, trenutni je vladar Monaka.
monako
8. Najveći fudbalski klub u Monaku je FK Monako koji igra u prvoj ligi francuskog fudbala. Stadion ovog kluba, Luj II, dobio je ime po istoimenom knezu, a kapacitet mu je 18.480 mesta, što je dovoljno za polovinu stanovnika cele kneževine.
9. Zastava Monaka je ista kao zastava Indonezije, samo što je malo uža. Crvena i bela su heraldičke boje vladarske kuće Grimaldi, a FK Monako igra u istim bojama, pa ih često nazivaju crveno-beli.



10. U Monaku se porezi ne plaćaju još od sedamdesetih godina 19. veka, što je verovatno razlog zašto se mnogi bogataši sele u tu zemlju. Ova zemlja se decenijama izdržavala samo od kazina, međutim od skoro se najviše novca u državnu kasu sliva od turizma.

Нема коментара:

Постави коментар