субота, 19. децембар 2020.

Zagađenje u Beogradu vidljivo golim okom, lekari upozoravaju - tiho umiranje

magla zagađenost vazduha

Grad Beograd smanjio je budžetom za 2021. iznos namenjen za zaštitu životne sredine, a koliko juče glavni grad Srbije bio je 12. najzagađeniji grad na svetu, Trenutno je 29. na listi svetski priznatog sajta Airvisual. Gotovo svake večeri ove nedelje Beograd je obavijen maglom. Ipak, nije reč o pravoj magli već o zagađenju koje je toliko da se vidi.

Beograd 18 časova. Gusta magla već se spustila, a portal Air visual upozorava da je vazduh u prestonici Srbije nezdrav sa indeksom zagađenja od 164. Ako uključite led svetlo i stanete pored snopa onda ćete i videti šta udišete. Vide se čestice koje se roje. Doktorka Tatjana Radosavljević objašnjava šta je ovo što vidimo.

 "To je dejstvo takozvanih PM 2.5 i PM 10 koje dolaze do najsitnijih delova pluća oštećuju njih, oštećuju srce, oštećuju mozak. Tako da mogu dovesti do hronične opstruktivne bolesti pluća. To je takozvano tiho umiranje i dovodi do razvoja karcinoma pluća, do razvoja koronarne bolesti, infarkta miokarda, šlogova i do razvoja čak i Alchajmerove bolesti", upozorava ona.

Izvor zagađenja broj 1 su termoelektrane na lignit - Nikola Tesla A i B u Obrenovcu pre svih, a zatim i Kostolac. Srbija godišnje emituje oko 300 hiljada tona sumpor dioksida.

"Ja bih ukazao na još dve opasne bolesti koje su u vezi sa zagađenjem. To je akutna neodgovornost i pandemijska korupcija. I to su glavni zagađivači. Pet godina nakon početka primene plana kvaliteta vazduha, u Beogradu je i dalje vazduh trreće kategorije. Učinjeno je nedopustivo malo da bi se to zagađenje smanjilo", kaže Mirko Popović.

Čak i u zatvorenom prostoru, Beograđani koji imaju moderne prečišćivače vazduha mogu primetiti da uređaj neprekidno radi i da je nivo zagađujućih čestica često iznad 50. Protestom u minut do 12 inicijativa Skupština slobodne Srbije poziva na masovnu ekološku pobunu građana Srbije. 

"Bogaćenje interesnih grupa i pojedinaca na račun korišćenja prirodnih resursa po cenu zdravlja građana Srbije mora biti zaustavljeno. Oni su sebi uzeli za pravo da zagađuju naš vazduh, da prodaju našu vodu i otuđuju našu zemlju", kaže Ljiljana Tomović, iz Skupštine slobodne Srbije.

U isto vreme grad Beograd je smanjio budžet za mere protiv zagađenja.za 45 miliona dinara. Smanjen je i iznos u godini na izmaku.

"Tačno je u pravu ste, ali iz jednog vrlo realnog razloga. Nisu se sprovele nabavke, nije se dogodilo i morali smo da smanjimo za to što nije potrošeno jer smo u 2020. ostali bez dela prihoda od poreza na zarade i morali smo da plaćamo socijalu - vrtiće, da plaćamo sve druge prinadležnosti jer znate da je država oslobodila preduzeća 4 meseca poreza na zarade", navodi Goran Vesić, zamenik gradonačelnika.

Zamenik gradonačelnika najavljuje i stimulacije za odžačare jer prljavi dimnjaci strahovito doprinose zagađenju, razmatra se i ukidanje participacije za priključak na daljinsko grejanje. Ipak, sve to se samo najavljuje i razmatra - nije i usvojeno. Do tada...

izvor : http://rs.n1info.com/

1 коментар: