недеља, 27. децембар 2020.

EPIDEMIJA MENTALNIH BOLESTI BIĆE GORA OD VIRUSA? STRES KOLEKTIVAN, reakcije individualne, NISU POŠTEĐENA NI DECA

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay


Koliko i kako na naše mentalno zdravlje utiče situacija produžene epidemije korona virusa? Kako se izboriti sa brojnim izazovima koje ta situacija donosi? Da li smo svi pod kolektivnim stresom? To su neka od pitanja o kojima smo razgovarali sa profesorom Aleksandrom Kontićem, psihoanalitičarem.

 Stres je kolektivan, stres je svuda, niko od njega ne može pobeći, ali svako od nas drugačije reaguje na stresne situacije, ukazuje profesor Kontić. Objašnjava da produžena epidemija korona virusa i problemi koji je prate, činjenica da nam je i svakodnevica promenjena, dovode do toga da smo svi na neki način anksiozni, frustrirani, što kod pojedinaca koji su inače skloni tome može isprovocirati pojačanu agresivnosti, dok će drugi reagovati depresivno ili na neki drugi način.

Epidemija jeste nevolja, ali je i šansa, ona razdvaja, ali i zbližava ljude, ukazuje naš sagovornik. To je i svojevrstan test za porodicu: funkcionalne, harmonične porodice će se lakše izboriti sa krizom, pa i ojačati, dok će se druge suočiti sa opasnošću da problemi koji su inače postojali budu još vidljiviji, uključujući i nasilje.

Svako na svoj način proživljava ono što nam se dešava. Ni deca nisu pošteđena. Ne treba se zavaravati da deca ne primećuju da se živi drugačije. Ona možda to ne pokazuju, ali osećaju, shvataju da ukoliko su roditelji pod stresom zbog nečega, to nešto predstavlja opasnost i za njih. Decu treba zaštititi, treba im objasniti, ali ih ne treba lagati, niti plašiti, ukazuje profesor Kontić.

-    Ako se pomirimo s tim da ne možemo da živimo kao ranije i budemo strpljivi, biće nam lakše. Mudrost je u strpljenju – ističe naš sagovornik i dodaje da bi svako trebalo da proceni koliko mu je teško, da li mu je potrebna pomoć ili može sam da prebrodi probleme.

Navodi predviđanja i upozorenja Svetske psihoanalitičke asocijacije da će posle epidemije virusa uslediti epidemija mentalnih problema na planetarnom nivou. I ekonomski problemi, gubitak posla, uticaće na mentalne probleme. O tome treba razgovarati kad epidemija prođe, kaže profesor Kontić u razgovoru koji u celini možete pogledati u video prilogu.

izvor : (Glas javnosti)

Нема коментара:

Постави коментар