недеља, 27. децембар 2020.

Србија као ЕУ око Монсанта и по цену здравља?!

Фото: http://www.mercola.com/
Фото: www.mercola.com

Србија ће подржати одлуку ЕУ у погледу промета средстава за заштиту биља која садрже састојак глифосат, за који се верује да је канцероген за људе. Како је саопштено из министарства појлопривреде, то укључује и могућу забрану или ограничење промета и примене таквих средстава.

Светски медији су недавно пренели да је Светска здравствена организација објавила да је глифосат, активни састојак у хербициду „Раундап“ (Роундуп) корпорације „Монсанто“, вероватно канцероген за људе.

 Глифосат је активна супстанца која се налази на Листи одобрених супстанци у ЕУ и у Србији, тако да су средства на бази ове активне супстанце у промету у свим земљама чланицама ЕУ, као и у Србији, наводе у Министарству пољопривреде.

Активне супстанце које садрже средства за заштиту биља која се могу наћи у промету у Републици Србији утврдјене су листом одобрених супстанци (Сл. гласник РС, бр. 72/14).

Поменутом листом је преузета Листа активних супстанци одобрених за формулацију и стављање у промет средстава за заштиту биља на територији Европске уније (Уредба Европског парламента и Савета бр. 540/2011).

Поновна процена активне супстанце глифосат у ЕУ, додају у Министарству, мора да се заврши до 2020. године, уколико се претходно, на основу истраживања и других расположивих података, његова употреба не забрани или ограничи.

„Такву одлуку ће подржати и Република Србија изменом Листе одобрених супстанци, односно укидањем или ограницењем решења о стављању у промет средстава за заштиту биља која садрже ову активну супстанцу, што би значило или забрану или ограничење њиховог промета и примене, у зависности од одлуке ЕУ“, истакли су у Министарству.

Медији у свету, медју којима Гардијан, Ројтерс, Интернешенел бизнис тајмс, објавили су да је нови талас негодовања изазвала недавна објава Светске здравствене организације (СЗО) према којој монсантов хербицид Роундуп „вероватно изазива рак“.

Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца

Први део: Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца (1)
Други део: Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца (2)
Трећи део: Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца (3)
Четврти део: Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца (4)
Пети део: Комплетна историја Монсанта, зле корпорације без премца (5)

Најгласнији су били лекари, научници и еколози у Аргентини и чцитавој Латинској Америци, тражећи забрану производа Монсанта. Позивима за забрану производа се прикљуцило 30.000 аргентинских лекара, који су под окриљем Аргентинске уније медицинских струцњака објавили да активни састојак Роундупа глифосат „не изазива само рак, вец је повезан с повећаним бројем спонтаних побачаја, деформацијама фетуса, болестима коже, респираторним и неуролошким болестима“.

Подједнака је забринутост и у осталим деловима Латинске Америке, континента који је у највећој мери под ГМО културама. Процењује се да на континенту има 50 милиона хектара генетски модифииковане соје и да се сваке године користи око 600 милиона литара глифосата. Роундуп се највише користи у Аргентини, Боливији, Бразилу, Парагвају и Уругвају.

Предлог :

          GMO razara Argentinu (FOTO)

Озлоглашени хербицид глифосат у Србији се увелико користи!
GMO kulture i njihovi pesticidi uništavaju pčele!!!

Извор: Танјуг

Нема коментара:

Постави коментар