субота, 26. децембар 2020.

EVO KO SU NAM PRAVA BRAĆA: Ovako bi izgledale granice Evrope, da se delimo po DNK!

EVO KO SU NAM PRAVA BRAĆA: Ovako bi izgledale granice Evrope, da se delimo po DNK!
Foto: Brilliant Maps

Hrvati, Makedonci i Rumuni su nam najbliži, A Rusi su mnogo bliži Slovencima

 Da li ste ikad bili u nekoj stranoj zemlji i osećali se kao kod kuće? Mapa Evrope (i bliže okoline) urađena na osnovu sličnost DNK među stanovnicima pokazuje ko su nam zaista "braća", a s kim nismo baš "blizak rod". 

Mapa koju vidite pokazuje kako bi granice izgledale da su iscrtane na osnovu DNK, odnosno dominatne Y-DNK haplogrupe (umesto po nacionalnom ključu).

Zanimljivo, iz ovoga je jasno da Slovenci, definitivno, ne pripadaju Balkanu, nego su, sa Poljacima, Česima, Slovacima i drugima pripadnici "ruske" haplogrupe. Albanci i Bugari su braća sa severnoj Afrikom, Jermeni su predstavnici zapadne Evrope na krajnjem istoku kontinenta, Gruzija je svet za sebe...

Turci i Grci - genetski su (sa Azerbejdžanom i Izraelom) najbliži po haplogrupama, Letonci su "braća" Rusa, a Finci, Litvanci i Estonci su rod rođeni.

Evo i nekih osnovnih informacija o svakoj haplogrupi:

Haplogrupa R1b: Ovo je dominantna linija u zapadnoj Evropi, kao i u nekim delovima Rusije (Baškiri) i centralne Afrike (Čad i Kamerun). Prisutna je i u manjoj količini u istočnoj Evropi, centralnoj Aziji i delovima severne Afrike i centralne Azije. 

Haplogrupa R1a: Obuhvata veliki region Evroazije, pruža se od Skandinavije, preko centralne Evrope, istočnog Sibira do južne Azije.

Haplogrupa N: Rasprostranjena je u severnom delu Evroazije, a viđa se i u drugim delovima, kao što su jugoistočna Azija, Pacifička ostrva, jugozapadna Azija i južna Evropa.

Haplogrupa I1: Najviše je rasprostranjena u Švedskoj i Finskoj. Takođe, veima je zastupljena u Danskoj i Norveškoj.

Haplogrupa I2: "Naša" haplogrupa - maksimalno je rasprostranjena u Dinaridima i na centralnom i zapadnom Balkanu. U okviru ove grupe su najviši muškarci na svetu, čija prosečna visina je 185 cm. Kao što vidimo, "prava braća" su nam Hrvati, stanovnici Bosne i Hercegovine, Crnogorci, Makedonci i Rumuni. 

Haplogrupa J1: Nalazi se u oblastima na Bliskom Istoku, delovima Kavkaza, Sudana i Etiopije. Takođe je ima u severnoj Africi, južnoj Evropi i među Jevrejima, pogotovo onima sa prezimenom Koen. Ponegde se nalazi i u delovima Evrope, u centralnoj Aziji i Indijskom potkontinentu. 

Haplogrupa J2: Nalazi se u zapadnoj Aziji, centralnoj i južnoj Aziji, Evropi i severnoj Africi, ali obično se povezuje sa severozapadnom Azijom. Veruje se da je J2 haplogrupa potekla između Kavkaza, Mesopotamije i Levanta. 

Haplogrupa E: Pripadnici ove grupe žive najviše u Africi, a u Evropi su na području Albanije i Bugarske. Ima ih na severu, istoku i u centru afričkog kontinenta, kao i donekle na zapadu Afrike.

Haplogrupa G: Najviše pripadnika ove grupe ima u Gruziji. Ima je u velikim količinama i među drugim nacijama na Kavkazu. Takođe, nalazi se donekle i u delovima Evrope, južne i centralne Azije i severne Afrike. 

(Espreso.rs/Brilliant Maps)

14 коментара:

  1. Unknown 29
    Hrvati su oni od kojih ste prvotno vi tkz srbi nastali.
    Hrvati su oni iz čijeg je roda rođen i Rastko Nemanjić poznatiji kao sv. Sava. Koji potječe iz hrvatske obitelji Trpimirovića.
    I na kraju hrvati su oni koji su vam dali po tamburi 90ih godina 20tog stoljeća. I dobro ste zapamtili hrvate.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Potrebno je dodati još jedan istorijski podatak, za one koji još uvek nisu ukapirali ko su hrvati, a Vi gospodine ste zaboravili da napišete.
      Hrvati su narod koji je jedini u istoriji čovečanstva imao koncentracione logore specijalizovane za decu (u 2. svetskom ratu).
      Pozdrav...

      Избриши
    2. hrvati su pokatoličeni srbi i to je svima na svetuu jasno, kao što si bošnjaci islamizovani srbi, sve ostalo su budalaštine

      Избриши
    3. što bi se ljudi pokatoličili, kakvu korist su imali od toga, često pročitam napise kod Srba, kako Hrvata ima nešto malo oko Zagreba a sve ostalo su pokatoličeni Srbi, realno, većina uvijek asimilira manjinu, pa mi nikad nije bilo jasno, kako je tako mali broj Hrvata uspio asimilirati tako velik broj Srba, doduše nekad se dešava da je manjina toliko intelektualno nadmoćna da asimilira većinu, što je toliko dobro biti katolik i Hrvat da je toliki broj Srba promijenio naciju i vjeru...

      Избриши
    4. vi hrvati i zapadnjaci ste toliko truda ulozili da promenite istoriju i drago mi je da ste ispusili sto se toga tice.
      voleli bi vi da je tako ali nije
      ipak ste vi propali abortus srpske nacije
      tesi se lazima jer za bolje i nisi.
      usput vecu glupost nisam procitao od ove tvoje !
      nego kazi ti meni kako su "hrvati nacija kad nemaju svoj jezik nit imaju svoje pismo? cak i albanci imaju svoj jezik a pljackom srpske teritorije izasli iz kamegod doba..
      pucaju tebe kompleksi,to je problem.

      Избриши
    5. a kad vec pomenu rat da vam nisu bili zapadnjaci ne bi vi more videli ni slici.
      NATO HELJP PLJIZ hahahaha

      Избриши
  2. Po ovoj karti sto je priložiše, hrvatima pripada sva rusija...o sitnijim zemljama da i ne govorim

    ОдговориИзбриши
  3. ovo dokazuje ono što deretić pripoveda, grci su turci, koji su oterali srbe iz grčke i to je prvi genocid nad srbima

    ОдговориИзбриши
  4. Hahahaha. Koji šovinizam. Kaže kako bi granice po DNK izgledale umjesto po nacionalnom ključu. Pa onda u sledećim objašnjenjima za stanovnike Balkana svima se daje narodnost osim za BiH umjesto Bošnjaci kaze se "stanovnici Bosne i Hercegovine". Srpska mitomanija i šovinističko-bolesni umovi od redakcije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Šta je tu čudno? Ja sam stavnonik BiH ali nisam Bošnjak. Jesi li ti Bošnjak ili Bosanac?

      Избриши
  5. Svi smo mi isti i nemoj da se zavaravamo sa verom jer je neko mnogo davno politizirao tu veru i napravio ovo danas da se svi mrzimo.

    ОдговориИзбриши