недеља, 20. децембар 2020.

VAKCINA NIJE ČAROBNI ŠTAPIĆ: Član Kriznog štaba objasnio da ćemo maske morati da nosimo i nakon vakcinacije

Komentarisao i rusku vakcinu "Sputnjik V"!

IZVOR: PRVA

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, komentarisao je u emisiji "150 minuta" na Prvoj skori dolazak "Fajzer" vakcine, kao i rusku vakcinu protiv korona virusa "Sputnjik V".

"Ovo je jedna od najlepših vesti koje mogu da kažem u poslednjih devet meseci. ALIMS, naša Agencija, dala je dozvolu za 'Fajzerovu' vakcinu, i već prve količine stižu početkom sledeće nedelje. To je odlična stvar, pitali su mnogo puta koja je najbolja vakcina, ona koja prva dođe i koju naša Agencija prvu odobri, a veoma je stroga i ima ozbiljan proces dodeljivanja sertifikata. Do kraja godine stiže manja količina vakcine, važno je da krene isporuka i da je zdravstveni sistem spreman za preuzimanje odgovornosti imunizacije stanovništva Srbije", rekao je on.

 Plan imunizacije je, rekao je dr Đerlek, napravljen još pre skoro pola godine.

"Državu vode ozbiljni ljudi, i još od juna meseca je napravljena grupa ljudi koja se akcionim planom bavila, to je sve pripremljeno i čekala se dozvola za upotrebu vakcine. Spremni smo da stupimo u kompleksni i ozbiljni proces imunizacije", rekao je on.

Ceo redosled primanja vakcine nalazi se u tom planu, i moraće da prođe "širi spektar stručnjaka" kako bi imunizacija bila obavljena i kolektivni imunitet postignut.

"Vakcina nije čarobni štapić, moramo biti oprezni. Nosićemo maske i posle vakcine, oko mesec dana je potrebno da se razvije imunitet", rekao je on.

Najava da će Srbija proizvoditi vakcinu zajedno sa Rusijom izazvala je veliki odjek.

"Imam izuzetno mišljenje o ruskoj vakcini 'Sputnjik V', ona je kvalitetna jer je rađena po starom modelu, na adenovirusima. Oni daju mnogo veću šansu za povećanje imuniteta kod osobe, kažem to jer su Britanci kod oksfordske pogrešili, išli su s istim vektorom a ovde imamo vakcinu iz dva dela. Ponavljam, najbolja je ona koja što pre dođe", rekao je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

izvor : https://mondo.rs/

Нема коментара:

Постави коментар