среда, 20. јануар 2021.

Србија се већ дуже време налази међу три најзагађеније земље у Европи

 

Фото/Илустрација: Ужице у смогу

Србија се већ дуже време налази медју три најзагађеније земље у Европи, а ове године ће од загађења умрети двоструко више људи него од корона вируса, изјавио је Марко Вујић из Центра за еколошку политику Факултета политичких наука.

У интервјуу агенцији Бета, Вујић је казао да према индексу загадјености ваздуха, Србија, Северна Македонија и Босна и Херцеговина емитују више загадјења из својих термоелектрана него свих осталих 46 европских земаља заједно.

„Кад се гледа статистички, ми смо по загадјењу ваздуха на првом месту у Европи, БиХ је друга, а Северна Македонија је на трећем месту“, рекао је Вујић.

На питање шта показују мерења загадјености ваздуха у последњих месец дана, Вујић је казао да специјализовани сајтови говоре да је Београд један од најзагађенијих градова на свету.

„Медјутим, у многим мањим градовима је гора ситуација него у Београду. У Ваљеву имамо 175 дана годишње када је загадјеност ваздуха већа од дозвољене. У том граду је загадјеност пет пута већа него што је то прописано законским нормама“, казао је Вујић.

Он је навео да је загађеност ваздуха изузетно велика и у Ужицу, Нишу, Бору, Обреновцу, Лазаревцу, Краљеву, Смедереву.

Вујић истиче да је загадјеност највећа у јутарњим и вечерњим часовима, и да у тим периодима градјани удишу чадј и ПМ10 и ПМ2.5 честице које су веома опасне по здравље људи.

„Те невидљиве честице улазе у све ћелије организма и узрок су најтежих обољења. Ми сада удишемо честице угљен-диоксида, сумпор-диоксида, угљен-моноксида, метана, тешких метала и због тога нам је здравље прилично угрожено“, рекао је члан Центра за еколошку политику ФПН.

Вујић је нагласио да према подацима Светске здравствене организације у Србији сваке године од последица загађења ваздуха премине 6.500 људи.

„Дакле, ове године ће најмање двоструко више људи умрети због загађеног ваздуха него од последица ковида-19, али држава, као и годинама уназад, неће предузети ниједну превентивну меру“, оценио је он.

На питање Бете зашто држава преко медија не информише грађане о загађености ваздуха, Вујић је казао да свака власт покушава да прикрије негативне последице свог деловања.

„Министарство екологије не објављује те податке, али их има на сајту Агенције за заштиту животне средине. Међутим, Агенција је у последњих неколико дана покушала да прогура ново квалификовање квалитета ваздуха, тако што су подигли нивое загађења„, казао је Вујић.

Навео је да је Агенција за заштиту животне средине ниво загадјености подигла са индекса 40 на концентрацију 55 ПМ2.5 честица.

Одлучили су да реше проблем загађења тако што су повећали дозвољену концентрацију отровних честица у ваздуху„, објаснио је Вујић.

Према његовим речима, власт је овим потезом покушала да дезинформише становништво Србије о загадјености ваздуха.

„Добро је што су се ипак предомислили, јер је морала да се промени Уредба о мониторингу ваздуха. Они то ипак нису смели да озваниче јер би таква одлука у Бриселу наишла на оштру осуду“, објаснио је Вујић.

Додао је да би било апсурдно и неозбиљно спуштати стандарде квалитета ваздуха у најзагађенијој земљи у Европи.

На питање Бете какав је однос надлежних према загађености животне средине, Вујић каже да у последњих 30 година ниједна власт није показала интересовање за очување животне средине.

„Нико није схватио да је то инвестиција у здравље људи. Србија је прилично добро стандардизована када је у питању животна средина, али се прописи апсолутно не примењују“, рекао је.

Вујић је подсетио да је до пре неку годину Србија имала једно министарство за енергетику и заштиту животне средине, што је, како је рекао, био „противприродни блуд“.

„Имали смо министра који је кроз енергетику загађивао животну средину, а истовремено се, кобајаги, залагао за очување животне средине“, рекао је Вујић.

Истакао је да је учинак претходног министра екологије Горана Тривана више него симболичан, а да је нова министарка Ирена Вујовић „енигма“, јер још није посетила ниједно место у коме градјани трпе последице због загадјености животне средине.

Извор: Бета

Нема коментара:

Постави коментар