понедељак, 11. јануар 2021.

5G: VELIKI RIZIK ZA ZDRAVLJE – Nepobitni dokazi, dr. Martin L. Pall

Dr Martin Pall 5G

Postoji velik broj literature koja pruža visoku razinu znanstvenih dokaza za osam različitih štetnih učinaka po zdravlje ljudi koji nastaju prilikom izloženosti ne-termalnim EMF mikrovalnim frekvencijama:

1. EMF napadaju naš živčani sustav, uključujući mozak, što dovodi do raširenih neuroloških / neuropsihijatrijskih učinaka. Ovaj napad na živčani sustava izaziva veliku zabrinutost kod znanstvenika.
2. Napadaju naš endokrini (to jest hormonski) sustav. U ovom kontekstu, glavne stvari koje nas čine funkcionalno drugačijima od jednostaničnih stvorenja su naš živčani sustav i naši endokrini sustavi – čak i jednostavni crv iz planaria treba i jedno i drugo. Stoga su posljedice poremećaja tih dviju regulatornih sustava ogromne.
3. Proizvode oksidativni stres i oštećenja slobodnih radikala, koji imaju središnju ulogu u svim kroničnim bolestima.
4. Napadaju DNK naših stanica, proizvodeći jednostruke i dvostruke lomove u staničnoj DNA i oksidirane baze u našoj staničnoj DNA. To pak dovodi do raka i mutacija u stanicama zametne linije koje proizvode mutacije u budućim generacijama.
5. Proizvode povišene razine apoptoze (programirane stanične smrti),  koji su posebno važni u izazivanju neurodegenerativnih bolesti i neplodnosti.
6. Smanjuje mušku i žensku plodnost, snižava spolni hormoni, libido i podiže razine spontanih pobačaja i, kao što je već rečeno, napada DNK u stanicama sperme.
7. Proizvodi prekomjerni unutarstanični kalcij [Ca2 +] i prekomjerno signaliziranje kalcija.
8. Napada stanice našeg tijela što uzrokuju rak.

Napisao i sastavio dr. Martin L. Pall
Profesor emeritus biokemije i osnovnih medicinskih znanosti
Sveučilište Washington
Adresa: 638 NE 41. Ave., Portland OR 97232 USA

martin_pall@wsu.edu 503-232-3883

Isto tako postoji i literatura koja pokazuje da EMF također uzrokuju i druge učinke, uključujući kardijalne učinke koji ugrožavaju život . Osim toga, značajni dokazi upućuju da je EMF uzročnik vrlo ranih demencija, uključujući Alzheimerovu bolest te druge vrste demencija ; postoje dokazi da izloženost djeteta elektromagnetskim poljima u maternici ubrzo nakon rođenja može uzrokovati ADHD i autizam.

 Svaki od tih učinaka nastaje preko glavnog mehanizma djelovanja mikrovalnih / nižih frekvencija EMF-ova, aktivacije naponskih kalcijevih kanala (VGCC). Svaki od njih nastaje putem onoga što se naziva nizvodnim učincima VGCC aktivacije. Iz toga slijedi da dobro razumijemo ne samo da se ti učinci događaju, već i kako se oni mogu pojaviti. Izvanredna osjetljivost VGCC osjetnika napona na sile EMF-a govori nam da su trenutne sigurnosne smjernice koje nam omogućuju da budemo izloženi EMF razinama koje su 7,2 milijuna puta previsoke. Ta je osjetljivost predviđena fizikom. Stoga, fizika i biologija ukazuju na isti mehanizam djelovanja ne-toplinskih elektromagnetskih polja.

Različiti zdravstveni učinci su očito vrlo zabrinjavajući. Oni postaju mnogo dublji i postaju dio egzistencijalne prijetnje kada se uzme u obzir da su neki od tih učinaka kumulativni i na kraju nepovratni. Postoje značajni dokazi za kumulativnu prirodu i eventualnu ireverzibilnost neuroloških / neuropsihijatrijskih učinaka, reproduktivnih učinaka, učinaka mutacijske DNA, učinaka na srce, nekih, ali ne i drugih hormonskih učinaka; bilo kakva uzročnost ADHD-a i autizma može pridonijeti dodatnoj zabrinutosti (ovdje je kumulativna priroda vjerojatno ograničena na perinatalno razdoblje). Kada znamo da je broj spermija opao za više od 50% u tehnološki naprednim zemljama na svijetu, teško je izbjeći zaključak da je velika većina stanovništva u tim zemljama već značajno pogođena. Isti zaključak može se donijeti na temelju raširene prirode neuropsihijatrijskih učinaka u tim zemljama. Oba ova učinka bit će mnogo gora čak i bez povećanja trenutne izloženosti, zbog kumulativne prirode i nepovratnosti tih učinaka. Očekujem da ćemo vidjeti pad ljudske reprodukcije gotovo do nule, kao što se to dogodilo u studiji miševa Magras i Xenos, za koju procjenjujem da će se dogoditi u roku od 5 godina, bez ikakvog povećanja izloženosti. Očigledno je da će 4G i 5G pogoršati situaciju. Isto tako, očekujem da će pogoršanje funkcije mozga koje već vidimo zapečatiti našu sudbinu ako ne uspijemo brzo i energično djelovati. Naša kolektivna funkcija mozga može postati potpuno nesposobna suočiti se s takvom mega-kriznom situacijom.

Netko možda može tvrditi da se stvari neće razvijati kako sam predvidio, iako se ta očekivanja temelje na najboljim dostupnim dokazima. Moglo bi se čak reći i za sva ta očekivanja. Međutim, kada imamo značajan rizik od višestrukih egzistencijalnih prijetnji za svaku tehnološki naprednu zemlju na zemlji, neuspjeh da se djeluje energično znači da postoji vrlo velika vjerojatnost potpunog uništenja tih društava. A kaos koji bi se neizbježno pojavio u svijetu koji još uvijek ima nuklearno oružje, može dovesti do izumiranja. Suočavajući se s ovim vrstama ili rizicima, jedini razumni put je da se krene s velikom žestinom da se zaustave nove izloženosti i smanje tekuće izloženosti. Još uvijek možete pristupiti internetu pomoću žičnih veza, te možemo smanjiti vrijeme korištenja mobitela, odnosno koristiti žičane veze. Isto kao što i pametna brojila, ako je potrebno, mogu raditi preko žičnih veza.

Više od 60% ovog teksta usredotočeno je na propuste u izjavama SCENIHR-a, telekomunikacijske industrije, SAD-a i FCC-a. U njihovim se izjavama uzastopno prešucuju i izostavljaju mnoge, često najvažnije znanstvene činjenice. Njihove su izjave prepune ne samo propusta, već i lako dokazivih laži. To se često događalo u vremenima u kojima znamo da su znali bolje. To se dogodilo zajedno s energičnim naporima telekomunikacijske industrije da korumpira znanost napadajući pojedine znanstvenike čija je jedina pogreška to što su otkrili informacije koje ne odgovaraju industriji. Ti su se napadi dogodili zajedno s energičnim naporima da se korumpiraju dvije agencije koje imaju važne regulatorne uloge.

Europska komisija nije učinila ništa kako bi zaštitila europske građane od bilo kakvih ozbiljnih zdravstvenih opasnosti, a američki FDA, EPA i Nacionalni institut za rak nisu učinili ništa kako bi zaštitili američke građane. Američki FCC je bio još i mnogo gori od toga, pogledajte video:

Predgovor

Dokument koji slijedi, u svom izvornom obliku, poslan je mnogim vlastima Europske unije, zajedno s drugim dokumentima koje je istim ljudima poslala skupina europskih znanstvenika. Kao odgovor uslijedila su dva dokumenta koja su, pak, napisali g. Ryan i dr. Vinciūnas kao odgovor skupini europskih i drugih međunarodnih znanstvenika koji su izrazili veliku zabrinutost zbog sigurnosti 5G. Čelnici skupine znanstvenika su me zamolili da napišem svoj odgovor na ta dva dokumenta. G. Ryan je izjavio da “postoje dosljedni dokazi nacionalnih i međunarodnih tijela (Međunarodna komisija za zaštitu od nejonizirajućeg zračenja – ICNIRP, Znanstveni odbor za nova i identificirana zdravstvena rizika (SCENIHR)) da izloženost elektromagnetskim poljima ne predstavlja zdravstveni rizik, ako je i dalje ispod granica utvrđenih preporukom Vijeća 1999/519 / EZ1. ”Zapravo, to nije ni pozicija ICNIRP-a niti SCENIHR-a – njihov položaj i slične stavove preuzeli su US FCC, FDA i Nacionalni institut za rak je da su dokazi nedosljedni ili proturječni te da se, prema njihovom mišljenju, ne mogu izvući nikakvi zaključci. Neke od tih organizacija su također izjavile da ne postoji poznati mehanizam kojim se mogu proizvesti učinci. da postoji ogromna količina dokaza u nezavisnoj znanstvenoj literaturi koja je u sukobu i sa zaključkom o nedostatku pokazanih učinaka i konc luzu o nedostatku mehanizma.

Europska komisija, prema dokumentima Ryan i Vinciūnas i američki Nacionalni institut za rak, prema njihovim web stranicama, ovisno o dokumentu SCENIHR-a 2015, donose prosudbe o učincima EMF-a. Slijedom toga, pouzdanost SCENIHR-a 2015. bitan je element u određivanju pouzdanosti obje njihove ocjene.

Dokument koji je prikazan u nastavku razlikuje se od dokumenta koji je poslan e-poštom tijelima EU-a na tri različita načina: 1. Izvorni je dokument poslan kao e-poruka s više privitaka. U ovom dokumentu prilozi se jednostavno daju kao citati. Trenutni dokument je samostalni dokument. 2. Neka građa je umetnuta kako bi se raspravilo o pozicijama koje su zauzeli SAD FCC, FDA i Nacionalni institut za rak, kako bi bili posebno relevantni za situaciju u SAD-u. 3. Dostavljeni su i značajni dodatni dokazi.

Revidirani dokument sadrži sedam poglavlja iza kojih slijedi popis citata za cijeli dokument:

Poglavlje 1: Osam iznimno dobro dokumentiranih učinaka netermičkih izloženosti elektromagnetskim poljima: uloga pulsacija, drugi čimbenici koji utječu na učinke elektromagnetskog polja, str.
Poglavlje 2: Kako se svaki takav efekt EMF-a izravno proizvodi aktivacijom naponskog kanala kalcija: uloga senzora napona u stvaranju izvanredne osjetljivosti na efekte EMF-a, str.
Poglavlje 3. Jaki dokazi za kumulativne i nepovratne učinke EMF-a str. 23-27
Poglavlje 4. EMFs Uključujući Wi-Fi može biti posebno štetan za mlade ljude str. 27,28
Poglavlje 5: Važnost dokumenta SCENIHR-a 2015. i brojni propusti, nedostaci i laži u tom dokumentu str. 28-58

Poglavlje 6: Rana uloga SAD-a u prepoznavanju ne-termalnih efekata elektromagnetskog poloţaja i kako je to napušteno Počevši od 1986. godine: neuspjeh SAD-a u istraživanju utjecaja na mobitela, Wi-Fi-a, pametnih brojila i sada 5G na zdravlje. Koji je trenutni položaj američkih vladinih agencija? 58-78
Poglavlje 7: Veliki rizici 5G: ono što znamo i što ne znamo str. 78-82

Poglavlje 1.

I raniji Ryanov dokument i noviji Arūnasov dokument ne obraćaju pažnju na opsežnu znanstvenu literaturu koja je akumulirana na učinke netoplinskog elektromagnetskog polja (EMF). Znanstveni konsenzus neovisnih znanstvenika na temelju informacija prikupljenih tijekom posljednjih sedam desetljeća upravo je suprotan od onoga što svaka od njih navodi. Kopirat ću u ovaj dokument, na kraju prvog poglavlja, niz od 8 izuzetno dobro dokumentiranih učinaka takve izloženosti EMF-u, zajedno s popisom preglednih članaka, od kojih su većina recenzirani članci objavljeni u uglednim časopisima PubMed baze podataka, a koji uz mnoštvo dokaza pokazuju postojanje svakog takvog učinka.

Koji su učinci netoplinske izloženosti elektromagnetskim poljima s mikrovalnom frekvencijom, imamo li opsežnu znanstvenu literaturu? Svaki od sljedećih učinaka dokumentiran je u 12 do 34 recenzija, navedenih na kraju poglavlja 1.

1. Tri su tipa napada na DNK, koji proizvode stanične lomove u staničnoj DNK, dvostruke lomove u staničnoj DNA i oksidirane baze u staničnoj DNA. Svaka od tih promjena DNK ima ulogu u uzrocima raka i u proizvodnji najvažnijih mutacijskih promjena kod ljudi i različitih životinja. Prelomi dvolančane DNA uzrokuju kromosomske prijelome, preraspodjele, delecije i duplikacije i mutacije broja kopija; oni također proizvode amplifikaciju gena, važan mehanizam u uzroku raka. Pojedini lančani prekidi u staničnoj DNA uzrokuju poremećaje rekombinacije koji dovode do mutacije broja kopija. Oksidirane baze uzrokuju točkaste mutacije. Kada se to dogodi u somatskim stanicama, svaki od njih može imati ulogu u izazivanju raka. Kada se to dogodi u stanicama zametne linije (a pokazalo se da se pojavljuju u spermi nakon izlaganja EMF), one uzrokuju tri najvažnije vrste mutacija u budućim generacijama, kromosomske mutacije, mutacije broja kopija i točkaste mutacije. (21 različit pregled koji dokumentira ove vrste oštećenja stanične DNA)

2. Širok raspon promjena koje dovode do smanjenja muške plodnosti, smanjenja ženske plodnosti, povećanog broja spontanih pobačaja, smanjenja razine estrogena, progesterona i testosterona, smanjenog libida (18 recenzija). Broj spermija je pao ispod 50% onoga što se uobičajeno smatralo normalnim u tehnološki naprednim zemljama svijeta [1]. Reproduktivne stope pale su ispod razine zamjene u svakoj tehnološki naprednoj zemlji svijeta, s jednom iznimkom. To su sve zemlje EU, SAD, Kanada, Japan, Južna Koreja, Tajvan, Singapur, Australija i Novi Zeland. Reprodukcija prosječno iznosi u tim zemljama oko 73% zamjenskih razina prema podacima iz 2015. ili 2016. godine. Studija o reprodukciji miša [2] pokazala je da je izloženost radio frekvenciji i mikrovalnoj frekvenciji u dozama koje su u skladu s trenutnim sigurnosnim smjernicama dovele do značajnog smanjenja razmnožavanja ovisno o dozi unutar prve skupine legala; daljnje izlaganje proizvelo je potpunu ili gotovo potpunu sterilnost ovisno o dozi, za koju je utvrđeno da je uglavnom nepovratna. Kada imamo tehnologiju koja je univerzalno prisutna u tim tehnološki naprednim zemljama, za koje znamo da utječu na reprodukciju, a reprodukcija je već pala znatno ispod razine zamjene, možda se suočavamo s katastrofalnim i nepovratnim padom u reprodukciji i sve je više planova da nas još više izloži, ne mislite li da bismo trebali uzeti u obzir znanost? Čini se da gospodin Ryan i dr. Vinciūnas o tome uopće ne govore.
(Napominjemo da američki FCC i FDA također potpuno zanemaruju tu egzistencijalnu prijetnju)

3. Neurološki / neuropsihijatrijski učinci (25 recenzija). Moj vlastiti rad o ovome [2] i dva ranije citirana osvrta pokazali su da postoje čitav niz opetovano otkrivenih efekata EMF-a koji su također postali izrazito rasprostranjeni prigovori u našim tehnološki naprednim društvima, a to su: poremećaj spavanja / nesanica; umor / umor; glavobolja; simptomi depresije / depresije; nedostatak koncentracije / pažnje / kognitivne disfunkcije; omaglica / vrtoglavica; promjene memorije; nemir / napetost / anksioznost / naprezanja / razdražljivost. Ovi nalazi nisu utemeljeni samo na epidemiološkim nalazima, već se također temelje na dubokim utjecajima EMF-a, na razinama koje su u skladu s našim sigurnosnim smjernicama, na strukturu i funkciju mozga, kao i na mehanizam djelovanja netoplinskih elektromagnetskih polja. Kada ti neuropsihijatrijski učinci postanu sve uobičajeniji u tehnološki naprednim društvima diljem svijeta, i kada znamo da je svaki od njih uzrokovan EMF izlaganjima, ne bismo li trebali uzeti u obzir taj odnos?

4. Apoptoza / stanična smrt (13 recenzija). Dvije najvažnije posljedice velikog povećanja apoptoze (programirana stanična smrt) su uzroci neurodegenerativnih bolesti i smanjene reprodukcije, iako postoje i druge.

5. Oksidativni stres / oštećenje slobodnim radikalima (19 recenzija). Oksidativni stres ima ulogu u svim ili gotovo svim kroničnim bolestima. Objavljeno je da ima bitne uloge u stvaranju reproduktivnih učinaka i napada na staničnu DNA i može imati ulogu u stvaranju neuroloških učinaka i nekih učinaka koji uzrokuju rak, a koji su ovdje prikazani pomoću izloženosti EMF.

6. Široko rasprostranjen endokrini (tj. Hormonski) učinak (12 recenzija). Razina steroidnih hormona opada s izloženošću elektromagnetskim poljima, dok se ostale razine hormona povećavaju s početnom izloženošću. Neuroendokrini hormoni i razine inzulina često padaju s produženom izloženošću elektromagnetskim poljima, vjerojatno zbog endokrinog iscrpljenja.

7. Povećanje unutarstaničnih razina kalcija ([Ca2 +] i) nakon izloženosti EMF (15 recenzija). Signalizacija kalcija također se povećava nakon izlaganja EMF-u.

8. Uzročnost raka (35 recenzija). Rak mozga, rak pljuvačke, akustični neuromi i dvije druge vrste raka idu uz korištenje mobitela. Ljudi koji žive u blizini tornjeva za mobitele imaju povećanu stopu raka. Svaka vrsta EMF-a je uključena. Prema izvješćima, svi radnici s kratkim valovima, radio-radio i osobe izložene radaru imaju povećanu incidenciju raka. Možda najzastupljeniji, dugotrajni korisnici mobitela imaju najveću učestalost raka mozga i pretežno se povećavaju rak na ipsilateralnoj strani glave (strana koju koriste mobiteli), za razliku od kontralateralne strane. Imam rad [7], koji nije usredotočen na to jesu li elektromagnetska polja uzrokovala rak, nego o tome kako mogu
uzrokovati rak. Dokument pokazuje da kao “posljedice”  elektromagnetskih polja u stanicama našeg tijela mogu uzrokovati rak na 15 različitih načina, uključujući povećanje inicijacije, promocije i progresije karcinoma. Učinci progresije uključuju i invaziju tkiva i metastaze. Svaki od tih učinaka uzročnosti raka uzrokovan je mehanizmima koji nastaju djelovanjem nizvodnog glavnog mehanizma ne-termičkih elektromagnetskih polja, kao što je objašnjeno u 2. poglavlju.

9. Terapeutski učinci takvih elektromagnetskih polja. Takvi EMF-i, kada su usredotočeni na specifično područje tijela gdje postoji neka disfunkcija i kada se koriste u specifičnim intenzitetima, mogu imati terapeutski učinak. U svom radu iz 2013. godine [4], naveo sam 12 različitih pregleda gdje je EMP stimulacija rasta kosti bila korištena terapeutski. Postoji oko 4000 radova o različitim terapijskim učincima. Čudno, telekomunikacijska industrija ne priznaje te terapeutske učinke, radije preferirajući zadržati fikciju da ne postoje netermički učinci.

Postoji još jedan niz recenzija, 13 u ovom slučaju, pri čemu svaki pokazuje da su pulsni EMF-ovi u većini slučajeva mnogo biološki aktivniji od ne-pulziranih EMF-ova. To je posebno važno jer svi bežični komunikacijski uređaji komuniciraju putem pulsacija, što ih čini potencijalno mnogo opasnijim. Iz toga slijedi da ako želite proučiti učinke Wi-Fi, mobitela, bežičnih telefona, tornjeva za mobitele, pametnih brojila ili 5G, bolje je da proučite upravo to ili barem nešto što jako sliči tome. Postoje mnoge studije koje to ne čine. Ostali čimbenici koji utječu na pojavu ne-termičkih efekata EMF-a uključuju frekvenciju koja se koristi, polarizaciju EMF-a i vrstu stanice koja se proučava [4,5, 8-11]. Nadalje, postoje “prozori” intenziteta koji proizvode maksimalne biološke učinke, tako da i niži i veći intenziteti proizvode znatno manje učinka [5,8,9]. Ove studije efekta prozora jasno pokazuju da su krivulje doza-odgovor i ne-linearne i ne-monotonske, tako da je teško ili nemoguće predvidjeti učinke temeljene na relativnom intenzitetu čak i kada su svi drugi faktori isti. ICNIRP, SCENIHR, US FCC, FDA i National Cancer Institute u potpunosti ignoriraju ulogu svakog od ovih čimbenika, kao i mnoge druge skupine koje su naklonjene industriji. Kada svaka od tih organizacija zaključi da su „rezultati nedosljedni“, oni uspoređuju studije temeljene na površnim sličnostima, ali ne i na ovim pokazanim uzročnim čimbenicima. Ono što se promatra stoga je istinska biološka heterogenost, a ne nedosljednost. Poznato je od početka moderne znanosti u 16. stoljeću da je način na koji izvodite studije važan u određivanju rezultata. Kako je moguće da su ICNIRP, SCENIHR, US FCC, FDA i Nacionalni institut za rak zaboravili ovu važnu činjenicu?

Primarne studije  koje pokazuju uloge pulsiranja, frekvencije, polarizacije, tipova stanica i intenziteta prozora u određivanju bioloških učinaka u potpunosti ovise o stvarnim učincima istraživanja. Nijedna od ovih studija nije mogla biti provedena bez učinka na proučavanje. Prema tome, tvrdnje da nema dobro dokumentiranih efekata EMF-a su besmislene, temeljene ne samo na osam iznimno dobro dokumentiranih učinaka sažetih gore, već i na cijeloj literaturi koja pokazuje ulogu pulsiranja, učestalosti, polarizacije, tipa stanice i intenziteta.

CIJELI TEKST SA POVEZNICAMA NA ZNANSTVENA ISTRAŽIVANJA, STUDIJE I LITERATURU MOŽETE PROČITATI OVDJE

CIJELI TEKST U PDF-u

MOLIMO SVE DA ISTRAŽUJU 5G, PODIJELE OVAJ TEKST, JER KOLIKO JE VIDLJIVO, ČOVJEČANSTVO SE NALAZI NA SAMOM RUBU PONORA, SPREMNO DA POD KRINKOM “NAPRETKA” NAPRAVI POSLJEDNJI KORAK…

VIDEO: Implementiranje 5G je potpuna ludost

https://youtu.be/UVZUDpEfr_U

Нема коментара:

Постави коментар